Nespēj vienoties par Latvijas institūta finansēšanu

Finanšu ministrija (FM) izteikusi Ārlietu ministrijai (ĀM) priekšlikumu Latvijas Institūta (LI) darbības nodrošināšanai nepieciešamos izdevumus finansēt no ministrijas centrālā aparāta uzturēšanai paredzētā finansējuma, taču ĀM šim risinājumam nepiekrīt.

FM norāda, ka saņēmusi ĀM papildus finansējuma pieprasījumu 40 000 latu apmērā LI darbības nodrošināšanai, kā avotu izmantojot ieņēmumus, kas gūti no Latvijas vēstniecības ASV vēsturiskās ēkas Vašingtonā pārdošanas.

FM uzskata, ka šāds risinājums bez grozījumiem šā gada budžetā nav īstenojams, jo likums Par budžetu un finanšu vadību neparedz deleģējumu šādai apropriācijas palielināšanai.

FM ar ĀM pārrunājusi arī iespējas veikt izdevumu pārdali starp ĀM budžeta programmām.

FM skaidro: tā kā šā gada budžeta likums nosaka ierobežojumus izdevumu pārdalēm 5% apmērā starp budžeta programmām un apakšprogrammām, kā arī starp izdevumu veidiem, LI papildus nepieciešamos 40000 latu šādā veidā, nemainot likumu, nodrošināt nevar, jo LI ministrijas budžetā ir izveidota atsevišķa budžeta programma ar kopējo finansējumu 20 656 latu apmērā. Proti, atbilstoši budžeta likumam ir iespējams pārdalīt vien 5% jeb 1032 latus.

Savukārt priekšlikumam LI darbības nodrošināšanai un darbinieku atalgošanai nepieciešamos izdevumus finansēt no ministrijas centrālā aparāta uzturēšanai paredzētā finansējuma ĀM nepiekrīt, norāda FM.

LETA jau ziņoja, ka LI darbībai valsts budžetā šogad atvēlēti vien 20 656 lati. Pēc LI direktora Ojāra Kalniņa domām, pie šāda finansējuma institūts darbību var nodrošināt tikai šā gada pirmajā ceturksnī.

Lai situāciju risinātu, ĀM uzsākusi sarunas ar FM.

Svarīgākais