Vairāk atņem darbā iekārtošanas licences

Aizvadītajā gadā 31 darbā iekārtošanās firmai dažādu iemeslu dēļ tika anulēta licence, kura paredzēja, ka šie uzņēmēji varēja nodarboties ar darba meklētāju darbā iekārtošanu ārzemēs.

Salīdzinājumam, 2008.gadā licence tika anulēta 20 firmām, 2007.gadā - 14 firmām, 2006.gadā - astoņām, bet 2005. un 2004.gadā ik gadu pa divām firmām, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras interneta lapā pieejamā informācija.

Pēc NVA datiem, septiņas licences tika anulētas par nekvalitatīva pakalpojuma sniegšanu, 21 - par pienākumu nepildīšanu un trīs - pēc pašu komersantu iniciatīvas. Tas nozīmē, ka lielākajai daļai komersantu licence tika atņemta tāpēc, ka tie vai nu apkrāpa savus klientus, vai arī kādā citā veidā nepildīja saistības attiecībā pret darba meklētājiem.

Līdz ar to šobrīd Latvijā ir licencēti 63 komersanti, kuri var palīdzēt darba meklētājiem iekāroties darbā ārvalstīs.

Pēc komersantu sniegtās informācijas, NVA ir secinājusi, ka visvairāk cilvēku vēl joprojām darbā iekārtojas Lielbritānijā, tāpat arī Norvēģijā un Spānijā, taču pēdējas tendences liecina, ka pastiprinās iedzīvotāju interese par darba iespējām Norvēģijā, Spānijā, arī Somijā.

Ņemot vērā to, ka nereti cilvēki, kuri dodas darba gaitās uz ārzemēm, ziņo, ka ir tikuši apkrāpti, NVA uzsver, ka darba meklētājiem pirms līguma parakstīšanas un jebkādas naudas iemaksas jāpieprasa, lai komersants uzrāda NVA izsniegto licenci, un pie līguma parakstīšanas jāskatās, kas ir uzņēmuma paraksta tiesīgā persona, lai tā nebūtu sekretāre vai biroja administrators, vai citas personas, kas nav uzņēmuma vadītājs.

NVA informē, ka licencēta darbiekārtošanas firma nav tiesīga darba meklētājam noteikt maksu par sniegtajiem darbiekārtošanas pakalpojumiem. Maksa pieļaujama tikai par iekārtošanai darbā nepieciešamo dokumentu sagatavošanu un to noformēšanu, transporta izdevumiem, veselības apdrošināšanas izdevumiem. Šādu maksājumu apmērs un izlietojums jānosaka starp licencēto firmu un darba meklētāju noslēgtajā līgumā par darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu.

Svarīgākais