Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Neziņa dzen izmisumā C hepatīta pacientus

© medscape.com

Pacientu centieni iegādāties neskaidras izcelsmes zāles ārpus Eiropas Savienības robežām liecina par nepietiekamu informācijas pieejamību par jauno C hepatīta ārstēšanas kārtību Latvijā un riskiem, kas apdraud medikamentu pircējus, ziņo Latvijas Hepatīta biedrība.

Plašsaziņas līdzekļus pēdējo nedēļu laikā pāršalkušas ziņas par gadījumiem, kad, nesaņēmuši ārstēšanu Latvijā, C hepatīta pacienti ar dažādiem panākumiem centušies iegādāties ārstēšanai nepieciešamos medikamentus ārpus Eiropas Savienības robežām. Lai gan daudziem riskantais solis izdevies, tomēr līdz ar šī gada martu labojumi Ministru kabineta noteikumos ierobežos turpmāku zāļu saņemšanu pasta sūtījumā.

Lai gan katras cilvēcīgi saprotam šādas riskantas rīcības motivāciju, tomēr vēlamies atkārtoti vērst C hepatīta pacientu uzmanību nepieciešamībai pārliecināties par Latvijā pieejamajām ārstēšanas iespējām.

Kas pieejams Latvijā?

Ar šī gada janvāri Latvijā ir būtiski mainījusies C hepatīta ārstēšanas kārtība - ārstēšanai atvēlētais budžets ir divkāršots, ir pieejamas jaunas, teju 100% efektīvas terapijas, iecerēts ieviest īpašu pacientu reģistru, kā arī Latvijā uzsākt aknu transplantāciju.

Tomēr, saprotot, ka dzīvojam ierobežotas rocības apstākļos skaidrs, ka prioritāte ir jādod tiem, kuri ilgāk ārstēšanu gaidīt nevar, tos pacientus, kuriem slimība neprogresē, paturot novērošanā, paskaidrojot, ka ikviens tiks izārstēts.

Tomēr, līdz ar medijos izskanējušo izgaismojas tūlītēja nepieciešamība pēc plašas pacientu un plašākas sabiedrības informēšanas kampaņas, rūpīgi skaidrojot iespējas saņemt C hepatīta ārstēšanu Latvijā.

C hepatīta pacientu apvienība jūlijā rīkos apaļā galda diskusiju, kurā piedalīties aicinās gan Veselības ministrijas un tās pakļautības iestāžu pārstāvjus, gan mediķus, pacientus un medijus, lai kopā izvērtētu pirmos jaunās ārstēšanas sistēmas rezultātus un diskutētu par nākotnē veicamajiem darbiem.

Diskusijā tiks skarts arī jautājums par to, kā nodrošināt pietiekamu informācijas pieejamību C hepatīta pacientiem par Latvijā pieejamo ārstēšanu, jautājums par uzticības tālruņa atjaunošanu un C hepatīta apkarošanas plāna izstrādi kopā ar Pasaules veselības organizācijas ekspertiem.

Vai vērts riskēt?

Hepatīta pacientu apvienība (iepriekš “Hepatīta biedrība”) jau daudzkārt informējusi par izmisuma mudinātiem soļiem, ko C hepatīta pacienti sper, saņemot atteikumu tūlītējas ārstēšanas uzsākšanai. Iepriekš, pacienti ar ģimenēm emigrēja no Latvijas meklējot valstis, kurās hepatīta ārstēšana ir pilnībā kompensēta.

Kopš 100% kompensācija pieejama arī Latvijā, ļaudis, kas nekvalificējas tūlītējai ārstēšanas uzsākšanai, nereti ķeras pie jauna “pēdējā salmiņa” - medikamentu iegādes ārpus Eiropas Savienības. Daudziem riskantais solis izdevies, tomēr no šī gada marta labojumi Ministru Kabineta noteikumos turpmāk liedz medikamentu saņemšanu pasta sūtījumā tādējādi vairākus pacientus padarot par ķīlniekiem - nauda samaksāta, bet sūtījumu saņemt nav iespējams.

Kā skaidro atbildīgās iestādes, regulējums sakārto muitas uzraudzības sistēmu, jo ir neiedomājama situācija, kad nekontrolētas izcelsmes medikamenti un citi preparāti ir brīvi nopērkami internetā, tādējādi apdraudot labticīga pircēja veselību un pat dzīvību.

Pārliecinies par savām iespējām atkārtoti!

Hepatīta pacientu apvienība aicina ikvienu pēc šī gada janvāra atkārtoti vērsties pie infektologa un pārliecināties par ārstēšanas pieejamību Latvijā, jaunās sistēmas ietvarā pirms izlemt par labu riskam iegādāties nezināmas izcelsmes un neskaidras kvalitātes medikamentu ārpus Eiropas Savienības robežām.