Labklājības ministrija noraida VSAA sūdzības par mazajām algām

Labklājības ministrija (LM) ir saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) vēstuli, kurā aģentūras Rīgas pilsētas Latgales nodaļas darbinieki raksta par savu sarežģīto stāvokli. Ministrija, to komentējot, paziņojusi, ka VSAA nav mazākās algas, salīdzinot ar citām valsts iestādēm.

VSAA darbinieki vēstulē rakstījuši, ka darba algas tikai rūk, bet darba apjoms turpina palielināties. Darbinieki raksta, ka viņu alga samazināta par 20%, taču, sniedzot pakalpojumus, VSAA darbinieki redzot, ka daudzās valsts iestādēs alga tiek izmaksāta iepriekšējo gadu līmenī.

LM, komentējot VSAA darbinieku vēstules saturu, informē, ka otrdien, 2.martā, Saeimas komisijā tiks prezentēta situācija nozarē kopumā attiecībā uz darbinieku atalgojumu un veiktajiem samazinājumiem. Prezentācijā tiks norādīta situācija arī VSAA un tas, ka šajā iestādē nav sliktāka situācija, kā citās valsts pārvaldes iestādēs attiecībā uz vidējo darba samaksu. Tajā pat laikā LM uzsver, ka būtiski ir arī Finanšu ministrijas aprēķini, lai sniegtu pilnīgu pārskatu par visas valsts pārvaldes algām un to samazinājumiem.

VSAA direktore Inese Šmitiņa uzskata, ka darbinieku prasības ir pamatotas. Darba apjoms un slodze krīzes apstākļos tiešām ir būtiski palielinājusies. Pieprasījums pēc VSAA pakalpojumiem ir pieaudzis, un arī paši pakalpojumu aprēķini un konsultācijas kļūst aizvien sarežģītākas, kas palielina darbinieku noslodzi, skaidro Šmitiņa.

"Pašreizējā situācijā esam raduši īslaicīgu risinājumu, lai nepilno darba laiku nenāktos piemērot klientu apkalpošanā nodarbinātajiem. Taču līdzekļu tam pietiks tikai līdz maijam," stāsta VSAA direktore.

Viņa arī uzsver, ka problēmas, par kurām raksta VSAA darbinieki, nav atrisināmas VSAA līmenī, jo tas ir saistīts ar piešķirto finansējumu, kas ir nepietiekams, lai VSAA 2010.gadā strādātu pilnu darba laiku un nodrošinātu darbinieku prasītās sociālās garantijas, daļu no kurām normatīvie akti vispār šobrīd nepieļauj. Lai samazinātu nodarbināto noslodzi, vienīgā iespēja ir meklēt risinājumus darba organizācijas pilnveidošanā, kas lielā mērā ir atkarīga no iespējām vienkāršot nosacījumus VSAA administrēto pakalpojumu aprēķināšanai un nodrošināt pietiekamu laiku normatīvo aktu izmaiņu kvalitatīvai ieviešanai.

Pēc VSAA sniegtās informācijas, VSAA nodaļās strādājošo vidējā mēnešalga 2010.gadā ir 384 lati.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.