Turlais: Alkohola tirgošanas aizliegums 1.septembrī ir liekulības un stulbuma paraugs

Alkohola tirgošanas aizliegums 1.septembrī ir liekulības un stulbuma paraugs, kas ir kā izsmiekls pašai atturības idejai, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC).

"Arī kārtība pilsētā 1.septembrī nevis pieaugs, bet gan kritīsies. Tagad skolēniem ir varens stimuls iepirkt aliņus un vīnus iepriekš - un tā, lai par spīti visam pietiek līdz ūkai. Un, ja valdībā vēl tiks atcelts Rīgas domes aizliegums pārvietoties ar atvērtām alus un cita alkohola pudelēm, mēs te redzēsim "Jaunā laika" un zaļo zemnieku ideju triumfu," sašutumu teica Turlais.

Domnieks pauda neapmierinātību arī par to, ka tika noraidīts priekšlikums paaugstināt alkohola iegādes vecuma cenzu no 18 līdz 21 gadam, kas patiesi ļautu uzlabot situāciju.

"Aizliegums tirgot alkoholu 1.septembrī faktiski ir aizliegums šajā dienā rīkot kāzas un bēres, svinēt dzimšanas dienas un vārda dienas - Ilutām, Ilmāriem un Austrumiem. Bet svinēs taču! Un, ja pietrūks, brāļi Ilmāri ies aplaimot "točku" turētājus," sacīja Turlais.

Jau ziņots, ka Saeima vakar galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka Zinību dienā, 1.septembrī, tomēr nebūs atļauts tirgot alkoholu.

Saeima pretēji komisijas lēmumam tomēr vienojās neizslēgt no likuma pantu, kuru iepriekš tā bija atbalstījusi 2.lasījumā, kas paredzēja aizliegt 1.septembrī tirgot alkoholiskos dzērienus veikalos, kafejnīcās un restorānos.

Par šī panta izslēgšanu no likuma nobalsoja 37 deputāti, pret - 31, bet 10 atturējās.

Minētā norma nozīmē, ka alkoholu 1.septembrī nevarēs iegādāties ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un restorānos.

Jau ziņoja, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pozitīvi vērtē grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas liedz Zinību dienā turpmāk tirgot alkoholu.

Pēc Rīgas mēra domām, šāds aizliegums varētu radīt mazāk sabiedriskās kārtības pārkāpumu galvaspilsētā, turklāt viņš neuzskata, ka tas varētu mazināt tūristu interesi par Rīgu. "Tūristi var vienu dienu arī pavadīt skaidrā," uzskata Ušakovs.

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.