Saeimas komisija vērtēs iniciatīvu par "Rīgas īstā Uzvaras laukuma atjaunošanu"

© F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija jūnija sākumā vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu, kura paredz atjaunot Latvijas pirmā neatkarības perioda projektu Uzvaras laukumam, kas atrodas Uzvaras parka teritorijā, aģentūrai LETA pastāstīja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S).

Saeimas Prezidijs šonedēļ atbilstoši likuma nosacījumiem nolēma iniciatīvu par "Rīgas īstā Uzvaras laukuma atjaunošanu" nodot izskatīšanai Mandātu komisijā. Par iniciatīvu tika savākti vairāk nekā nepieciešamie 10 000 parakstu.

Iniciatīvas autori cita starpā vēlas atjaunot Latvijas valstiskumam būtisko simbolisko jēgu un vietu - Uzvaras laukums galvaspilsētā tika nodēvēts un neatkarīgās Latvijas laikā iekārtots par godu Latvijas armijas nozīmīgajai uzvarai pār Bermonta karaspēku. "Pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes," norāda priekšlikuma iniciatori.

Viņi aicina Saeimu veikt atbilstošas darbības Uzvaras laukuma patiesās būtības un vēsturiskā taisnīguma atjaunošanai, kā arī savākt sabiedrības ziedojumus vai saņemt valsts dotāciju, vai Krievijas kompensāciju "PSRS armijas memoriāla demontāžai".

Iniciatīvas autori ir Roberts Krastiņš, Emīls Gailis, Māris Ruks.

Svarīgākais