Bērnu slimnīcas vecāku māja būs gatava pavasarī

© Lauris Vīksne, f64

Jau pavasarī tiks pabeigta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vecāku mājas celtniecība. Nams, kurā pašlaik vairs neatpazīt kopmītņu ēku, iegūst jauno veidolu, un jau pēc dažiem mēnešiem tajā varēs mitinās pirmie vecāki, kuru bērniem vajadzēs ārstēties slimnīcā.

Vakar Bērnu slimnīcas fonds saņēma nepieciešamos līdzekļus – 21 000 latu – vecāku mājas būvdarbu pabeigšanai. Līdzekļi iegūti no kustības Lielie bērnu slimnīcai veidotā kalendāra pārdošanas un Rimi ziedojuma. Bērnu slimnīcas vecāku mājā norit aktīvi celtniecības darbi. Par cilvēku saziedotajiem līdzekļiem tiks pilnībā pabeigti āra darbi un iekšdarbi, tādi kā grīdu seguma ieklāšana un sienu apdare. Jau šobrīd vecāku mājā gandrīz ir pabeigta ārējā apdare un pamatkonstrukciju – sienu, melno grīdu un citu elementu izbūve ēkas iekšpusē. "Grūti noticēt, ka lielākais darbs jau paveikts. Vecāku māja, iespējams, ir visvērienīgākais projekts Latvijas vēsturē, kas pilnībā realizēts par saziedotiem līdzekļiem," saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Pašlaik slimnīcā nonākušo bērnu vecākiem jādzīvo nepieņemamos apstākļos dažādās slimnīcas telpās. Jaunajā vecāku mājā būs labiekārtotas istabiņas, kurās varēs uzturēties divas mammas, būs kopīga virtuve, atpūtas istaba.

Kamēr viens darbiņš pabeigts, kustība Lielie bērnu slimnīcai strādā pie jauniem projektiem. "Pirmkārt, mums jārūpējas, lai šī māja būtu apdzīvota, lai vecākiem būtu informācija, tāpēc domājam izveidot interneta mājaslapu, kā arī vēlamies iegādāties 150 speciālus krēslus vecākiem, kuri paliek pie bērniem pa nakti uz vietas nodaļās," stāsta kustības pārstāvis Kaspars Līcītis.

Tomēr viņš arī atzīst, ka bērnu slimnīcas celtniecības skandāls ietekmējis ziedotāju atsaucību, tāpēc pašlaik galvenais atjaunot uzticību labdarības projektiem. Ziedotāji kļuvuši piesardzīgāki, kā arī daži samērā lieli uzņēmumi pēc šā skandāla pārdomājuši un atsaukuši savu vēlmi ziedot.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais