Bergmanis sagaida pozitīvu lēmumu par militārās vienības izvietošanu Baltijā

© f64

Latvija NATO samitā sagaida pozitīvu lēmumu par bataljona līmeņa militāras vienības izvietošanu Baltijas valstīs, pēc vizītes ASV uzsvēris aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Varu apliecināt, ka uzņemošās valsts atbalsts ir mūsu prioritāte un visa nepieciešamā infrastruktūra tiks nodrošināta atbilstoši vajadzībām," piebilda Bergmanis.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija, turpinot darba vizīti ASV, vakar Bergmanis Vašingtonā tikās ar "Centra jaunai Amerikas drošībai" vadītāju Mišelu Flornoju, kongresmeni Maiklu Tērneru un senatoru Džeku Rīdu. Sarunās tika diskutēts par Latvijas un NATO aktuālajiem drošības izaicinājumiem, kā arī sadarbības un koordinētas rīcības nozīmi situācijās, kas varētu prasīt nekavējošus lēmumus un saskaņotu rīcību. Visu sarunu dalībnieki bija vienisprātis, ka ASV un Latvijai kā stratēģiskajiem partneriem ir būtiski divpusēji vienoties par drošības un aizsardzības jautājumu iniciēšanu, virzību un rīcību.

Sarunā ar Flornoju un programmu direktori Džulianu Smitu aizsardzības ministrs atzina, ka centra veiktais pētījums par Baltijas valstu drošību atklāj dziļu izpratni un vienlaikus pamatoto satraukumu par drošības situāciju NATO austrumu dalībvalstīs. "Mēs nevaram atgriezties tajā pašā situācijā, kas bija pirms Krimas okupācijas. Latvija nav pret politisku dialogu, bet, kamēr Krievija ignorēs starptautisko tiesību normas, ir apgrūtinoši runāt par savstarpēji ieinteresētu sadarbību," uzsvēra aizsardzības ministrs.

Sarunās ar kongresmeni Tērneru (Republikāņu partija) un senatoru Rīdu (Demokrātu partija) ministrs izteica pateicību par ASV stingro un nemainīgo atbalstu Latvijas drošības stiprināšanai. Ministrs uzsvēra, ka Latvija ar pilnu atbildību turpinās uzņemošās valsts atbalsta sniegšanu, tostarp izveidojot sabiedroto klātbūtnei atbilstošu infrastruktūru.

ASV amatpersonas izteikušas pateicību par Latvijas ieguldījumu NATO, kas šajā ģeopolitiskajā un izaicinājumu pilnajā laikā ir īpaši nozīmīgi, vienlaikus uzsverot, ka ASV ir ieinteresētas sadarbības intensificēšanā un paplašināšanā visās jomās, tostarp ne tikai sauszemes spēku, bet arī jūras un gaisa spēku stiprināšanā.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Divpusējās sadarbības juridiskais pamats ir 1995.gadā noslēgtais Vienošanās memorands par sadarbību aizsardzības un militārajā jomā, tomēr aktīva divpusējā sadarbība aizsardzības jomā aizsākās jau 1993.gadā, kad tika noslēgta Partnerības programma starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi.

Svarīgākais