Belēvičs nevēlas meklēt vainīgos, bet gan koncentrēties uz jaunu Stradiņa slimnīcas korpusu celšanu

© f64.lv

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) nav noskaņots meklēt vainīgos, kuru dēļ radušās neskaidrības par iespējām turpināt Stradiņa slimnīcas jauno ēku būvniecību, bet tā vietā viņš koncentrēšoties uz to, lai darītu visu, lai slimnīcas nākamie korpusi būtu.

Kā ministrs izteicās LTV "Rīta panorāmā", esot divi rīcības scenāriji - var meklēt vainīgos, bet var koncentrēties uz slimnīcas celšanu. Viņš esot otrā risinājuma piekritējs. Belēvičs paziņoja, ka tieši viņš esot visu saglābis, lai Stradiņu jaunās ēkas vispār sāktu celt, tagad pirmā no tām esot gandrīz pabeigta, līdz ar to kritiku sev ministrs noraida.

Pēc ministra vārdiem, Finanšu ministrijai (FM) lielākais risks šķiet iespēja pazaudēt ES fondu līdzfinansējumu, bet viņš par lielākajiem draudiem uzskata iespēju, ka slimnīcu neuzcels vispār.

Belēviču priecējot, ka FM ir gatava doties uz Briseli, lai pagarinātu projekta īstenošanas laiku, lai varētu rīkot jaunu konkursu par nākamo kārtu būvniecību, kas varētu noslēgties 2023.gadā, taču esot zināmas bažas, vai līdz tam gadam var gaidīt, jo slimnīcā ilgi nav veikti vispār nekādi ieguldījumi.

Kā ziņots, jautājumu par tālāko Stradiņa slimnīcas rekonstrukciju šonedēļ skatīja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija un Sociālo un darba lietu komisija, kas uzdeva Veselības ministrijai (VM) un FM sagatavot vienotu viedokli par Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas tiesībām slēgt līgumu ar uzņēmējiem par tās jaunā korpusa 2.kārtas būvniecības projektu.

VM un FM vienotā pozīcija ir jāsagatavo kopā ar Iepirkumu uzraudzības biroju un slimnīcu. Iestādēm divu nedēļu laikā jāsagatavo vienots viedoklis par slimnīcas tiesībām, pamatojoties uz iepirkuma rezultātiem, slēgt līgumu ar pilnsabiedrību "SBRE" par slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību.

Iestādēm arī jāizvērtē iepirkuma par korpusa projektēšanu dokumentācija.

Attiecīgais jautājums tiek skatīts, lai mazinātu risku, ka, neizpildot nosacījumus, Latvija varētu zaudēt projektam paredzētos Eiropas Savienības finanšu līdzekļus.

LTV iepriekš ziņoja, ka Stradiņa slimnīcas mediķi ir satraukušies, ka pēc pirmā jaunā korpusa būvniecības Stradiņu teritorijā projekta nākamo kārtu neturpinās. Pamats raizēm ir saistīts ar neskaidrībām par projekta finansēšanu - joprojām nav zināms, vai tam būs nauda.

Ārsti par to trauksmi cēla jau pirms gada, bet līdz šim atbilde tā arī nav sniegta. Korpusā, ko ceļ pašlaik, vieta atradīsies tikai ambulatorajai daļai, internās medicīnas klīnikai un laboratorijai. Taču, apstājoties pusceļā, lielākās problēmas, piemēram, pārpildītā uzņemšana, tā arī netiks atrisinātas, vēstīja portāls.

Kā ziņots, jau martā iesaistītās puses saskatīja riskus saistībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa iekārtošanas iepirkumu iekļaušanos termiņos. Kā būtisks risks tika minēta būvdarbu savlaicīga pabeigšana līdz šī gada 17.oktobrim.

Svarīgākais