Zemes tirgus ierobežošana pretestību nesastop

© Ilustratīva bilde

Premjerministra parlamentārā sekretāra Armanda Krauzes ierosinājums ar likumu noteikt, ka zemi var iegādāties tikai valsts pilsoņi, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā uzņemts pozitīvi. Lai saprastu, kā šo ierosinājumu virzīt tālāk, uz komisiju tuvākajā nākotnē tiks uzaicināti iesaistīto pušu pārstāvji.

Iniciatīvu interneta vietnē manabalss.lv A. Krauze iesniedza pirms trim gadiem, kad viņš vēl nebija kļuvis par Saeimas deputātu. Tagad, kad viņš kļuvis par valdības vadītāja pārstāvi parlamentā, politiķis saņēmis ieteikumus, ka viņam nevajadzētu turpināt virzīt šo priekšlikumu, jo tas konfliktējot ar Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā līgumu un var radīt nepareizu priekšstatu par valsts politiskajiem mērķiem.

Neraugoties uz to, komisijas sēdē tieši viņš iepazīstināja klātesošos ar savu iniciatīvu, jo uzskatījis, ka nevar nerēķināties ar iniciatīvu atbalstījušajiem vairāk nekā desmit tūkstošiem pilsoņu. Tomēr turpināt strādāt pie šī priekšlikuma viņš negrasoties, jo uzskata, ka ar to, apvienojot spēkus, varētu nodarboties lauksaimnieku organizācijas.

A. Krauze uzskata, ka piekļuvi zemes tirgum ārzemniekiem var ierobežot vismaz divos veidos. Proti, uzlabojot pašreiz spēkā esošo normatīvo bāzi vai cenšoties panākt iestāšanās līguma grozījumus.

Pirmā varianta realizēšanai pietiek tikai ar Saeimas deputātu spēkiem un gribu, un zemes iegādāšanos īpašumā regulējošās normas esot jāmaina neatkarīgi no iniciatīvas, jo tās radot nevajadzīgus šķēršļus. Piemēram, likums nosaka, ka zemi nevar iegādāties cilvēks, kuram nav ar lauksaimniecību saistītas izglītības, bet daudziem veiksmīgiem lauksaimniekiem šādas izglītības neesot.

Savukārt, lai panāktu līguma grozīšanu, esot nepieciešams savākt vairākus miljonus parakstu no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tieši šeit varētu iesaistīties lauksaimnieku organizācijas. Un tām varētu izdoties savākt nepieciešamo parakstu skaitu, jo arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, piemēram, Vācijā, aktuāla ir diskusija par zemes tirgus ierobežošanu.

Jautāts, vai paša pārstāvētajā Zaļo un zemnieku savienībā viņa iniciatīva tiek atbalstīta, A. Krauze neslēpa, ka viedokļi partiju apvienībā atšķiras. Esot bažas, ka, ierobežojot zemes tirgu, kritīsies tās cena un tas varētu nelabvēlīgi ietekmēt zemniekus, kuri ņēmuši kredītus, kā nodrošinājumu dodot savu zemi. Bankas varētu prasīt papildu nodrošinājumu.

Pirms trim gadiem iniciatīvas pieteikumā A. Krauze uzsvēra, ka vēlas saglabāt Latvijas lauksaimniecības un meža zemi Latvijas pilsoņu īpašumā un «izbeigt tās iztirgošanu ārzemniekiem un starptautiskajiem investīciju fondiem». Līdz ar to viņš aicināja Saeimas deputātus izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka Latvijā lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai Latvijas pilsoņiem vai komersantiem, kas pilnībā pieder Latvijas pilsoņiem. Referenduma iespējamību politiķis nenoliedz arī tagad, to varētu pieskaņot kādām no vēlēšanām.



Svarīgākais