Pār Stradiņu būvi savelkas negaisa mākoņi

© F64

Stradiņa slimnīcas pirmās kārtas būvniecību plānots pabeigt šāgada rudenī. Arī nauda, par kuru sākotnēji bija šaubas – vai izdosies iegūt finansējumu no Eiropas struktūrfondiem – ir apgūta. Taču tā vietā, lai varētu atviegloti uzelpot, steidzami ir jārisina kārtējā problēma – vai turpināt celt jauno Stradiņa slimnīcu, vai to darīt atbilstoši sākotnējam plānam un kur ņemt finanses?

Jaunās slimnīcas celtniecības projektā šo gadu laikā notikušas būtiskas izmaiņas - sākotnēji plānotās slimnīcas ar pieciem savstarpēji saistītiem korpusiem vietā pagaidām pieticis spēka un naudas tikai vienam korpusam. Stradiņa slimnīcas mediķi ir neizpratnē un neziņā, vai pēc pirmās kārtas sekos nākamā vai jaunā slimnīca paliks pa pusei uzcelta. Mediķu uztraukums saistīts ar to, ka jaunajā korpusā atradīsies ambulatorā slimnīcas daļa, internās medicīnas klīnika, laboratorija, taču nebūs ne operāciju zāļu, ne arī tiks atrisināta problēma ar pārpildīto uzņemšanas nodaļu. Īpaši jaunas, plašākas telpas nepieciešamas Neatliekamās medicīnas centram, kas diennaktī uzņem 160 vai pat vairāk pacientu, kuriem nereti pieņemšana pie ārsta jāgaida koridoros. Jaunajā korpusā nebūs vietas arī intensīvās terapijas nodaļām. Savulaik ar zināmu nožēlu par to, ka jaunās telpas nav paredzētas Mātes un bērna veselības klīnikai, izteica arī ginekologi un vecmātes.

Pirmās kārtas celtniecībā, kas noslēgsies šoruden, kopumā ieguldīti 86 miljoni eiro, no tiem 24 miljoni eiro ir Eiropas struktūrfondu nauda, pārējais ir valsts galvotais aizdevums un slimnīcas pašas līdzekļi. Stradiņa slimnīcas aprēķini liecina, ka projekta turpinājumam, otrās kārtas būvniecībai, nepieciešami 160 miljoni eiro. «Būvniecības projekta izstrāde, celtniecība, iebūvētās iekārtas - tas izmaksātu 129 miljonus eiro, taču jāparedz arī medicīniskās iekārtas, mēbeles un daudzstāvu autostāvvieta, kas ir obligāta pie šāda apjoma ēkas, un tas būtu vēl papildus aptuveni 33 miljoni eiro,» Neatkarīgajai stāsta slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

«Nav pieļaujama situācija, ka Stradiņu otrā kārta netiek būvēta, jo uzbūvētais korpuss neatrisina faktiski neko. Nav iespējama pārcelšanās un esošo telpu atbrīvošana, un Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa uzturēšana slimnīcai papildus gadā izmaksās 2,3 miljonus eiro,» saka veselības ministrs Guntis Belēvičs. Faktiski problēmu rada fakts, ka iepirkums par jaunā korpusa celtniecību tika izsludināts par visu projektu kopumā, taču līgums ar būvuzņēmējiem paredzēja atbildību tikai par pirmo kārtu. Pašlaik nav skaidrs ne finansējuma avots otrajai kārtai - iespējams, tas varētu Eiropas Reģionālās attīstības fonds tāpat kā pirmajā kārtā -, nav arī plānā, kad un kā jāuzsāk un kad jāpabeidz otrās kārtas celtniecība.

Saeimas deputāti, kuri izskatīja šo jautājumu, nolēma pieprasīt Veselības un Finanšu ministrijām vienotu redzējumu, ko darīt ar turpmāko slimnīcas celtniecību. Līdz šim Veselības ministrija uzskatīja, ka būtu iespējams izmantot veco iepirkumu par visu būvniecības apjomu. Savukārt jauna iepirkuma izsludināšana varētu nozīmēt, ka būvniecību var pabeigt ne agrāk kā līdz 2023. gadam. Finanšu ministrija tomēr ierosina rīkot jaunu konkursu, jo tad būs pārliecība par to, ka būvniecības cena būs atbilstoša aktuālajai situācijai, un EK nevarētu apšaubīt naudas izmantošanu visam projektam.



Svarīgākais