Ministrs: Lēmums par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Baltijā vēl tiks pieņemts

© F64

Lēmums par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Baltijā tiks pieņemts Varšavas samitā šī gada jūlijā, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Viņš norādīja, ka vizītē Amerikas Savienotajās valstīs (ASV) guvis apliecinājumu, ka ASV iestāsies par militārās klātbūtnes pastiprināšanu Baltijas valstīs.

Jau ziņots, ka laikā, kad alianse saskaras ar vēl nebijušiem drošības aspektiem, NATO jārīkojas apsteidzoši un elastīgi, pēc tikšanās ar NATO Transformācijas virspavēlniecības Norfolkā vadību, teica Bergmanis.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas aliansei būtiski, gatavojoties NATO samitam Varšavā, kā arī diskutēts par alianses aizsardzības spēju paaugstināšanu, tostarp aizsardzības plānošanas procesu, lēmumu pieņemšanas un izpildes gaitas pilnveidošanu.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Divpusējās sadarbības juridiskais pamats ir 1995.gadā noslēgtais Vienošanās memorands par sadarbību aizsardzības un militārajā jomā, tomēr aktīva divpusējā sadarbība aizsardzības jomā aizsākās jau 1993.gadā, kad tika noslēgta Partnerības programma starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi.

Svarīgākais