Administratoru iekļaušana valsts amatpersonu sarakstā nav pārsūdzama tiesā

© F64

Maksātnespējas procesa administratoru iekļaušana valsts amatpersonu sarakstā nav pārsūdzama tiesā, secināja Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT bija ienākušas 14 maksātnespējas procesa administratoru blakus sūdzības par Administratīvās rajona tiesas lēmumiem, ar kuriem atteikts pieņemt pieteicēju pieteikumus, apstrīdot viņu iekļaušanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniedzamajā valsts amatpersonu sarakstā. 17.maijā, izskatot vienu no šādām blakus sūdzībām, AT pirmās instances tiesas lēmumu atstāja negrozītu.

AT atzina par pamatotu pirmās instances tiesas secinājumu, ka Maksātnespējas administrācijas (MNA) vēstule nerada pieteicējai tiesiskas vai faktiskas sekas, tādēļ lieta nav izskatāma administratīvā procesa kārtībā.

MNA vēstulēs informējusi pieteicējus - maksātnespējas procesa administratorus - par iekļaušanu VID iesniedzamajā valsts amatpersonu sarakstā. Pieteicēji apstrīdēja šīs vēstules Tieslietu ministrijā (TM). Ministrija atbildēja pieteicējiem, ka MNA lēmums nerada viņiem tiesiskas vai faktiskas sekas, tādēļ nav vērtējams kā administratīvais akts, bet gan vienkārša iestādes darbība, kas atbilst tiesību normām.

Pieteicēji, uzskatot MNA vēstuli par konstatējošu administratīvo aktu, vērsās tiesā ar pieteikumiem par administratīvā akta atcelšanu. Ar Administratīvās rajona tiesas tiesneša lēmumiem pieteikumus atteikts pieņemt, jo tie nav izskatāmi administratīvā procesa kārtībā.

Izskatītajā lietā Administratīvās rajona tiesas lēmumā norādīts, ka MNA, noformējot sarakstu, nav radījusi pieteicējai tiesiskas sekas. Valsts amatpersonas statuss maksātnespējas procesa administratoram noteikts ar likumu, proti, ar Maksātnespējas likumu un likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā". Savukārt Satversmes tiesas (ST) 2015.gada 21.decembra skaļi izskanējušais spriedums attiecas vienīgi uz tiem administratoriem, kuri vienlaikus bija advokāti. Tā kā minētais spriedums uz pieteicējiem nav attiecināms, pieteicējiem ir saistošas minētās likumu normas.

LETA jau ziņoja, ka Saeima pieņēma likuma izmaiņas, paredzot līdz šā gada 1.septembrim atlikt termiņu, no kura maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, jāiesniedz sākotnējās amatpersonu deklarācijas. Savukārt pārējiem maksātnespējas procesa administratoriem līdzšinējais regulējums nemainījās - viņiem sākotnējās deklarācijas bija jāiesniedz līdz 1.februārim.

ST pērn decembra nogalē pasludināja spriedumu lietā par valsts amatpersonas statusa noteikšanu administratoriem, secinot, ka apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, neatbilst samērīguma principam. ST vērtēja apstrīdēto normu atbilstību Satversmei tikai attiecībā uz maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti.

Svarīgākais