FM nav pārliecības par Lielvārdes spēju uzņemties jaunas aizņēmumu un galvojumu saistības

© F64

Finanšu ministrija (FM) nav guvusi pārliecību par Lielvārdes novada pašvaldības spēju uzņemties jaunas aizņēmumu un galvojumu saistības, aizvadītās domes sēdes laikā minējis novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis (V).

Balodis saņēmis vēstuli no FM par situāciju Lielvārdes novada pašvaldībā.

"Finanšu ministrija ir iepazinusies ar Lielvārdes novada pašvaldības kasē iesniegto vadības ziņojumu un revidentu atzinumu par Lielvārdes novada pašvaldības 2015.gada finanšu pārskatu. Iepazīstoties ar dokumentiem, Finanšu ministrija nav guvusi pārliecību par Lielvārdes novada pašvaldības spēju uzņemties jaunas aizņēmumu un galvojumu saistības. Līdz ar to jaunus Lielvārdes novada pašvaldības aizņēmumu un galvojumu pieteikumus būs iespējams izskatīt tikai pēc tam, kad būs gūta pārliecība, ka minētais vekselis 200 miljonu apmērā pašvaldībai nerada iespējamas saistības," atklājis Balodis.

"Šodien notiks galvojumu padomes sēde, kurā mēs esam iesnieguši iesniegumus, kuros lūdzam atļaut dot galvojumu SIA "Lielvārdes Remte" ūdens saimniecības trešās kārtas finansējuma saņemšanai un Lielvārdes novada Lēdmanes katlumājas pārbūvei." Tā kā tika saņemts šāds paziņojums, tad acīmredzot pašvaldības iesniegumus neskatīs. Visdrīzāk, šie projekti pašvaldībai būs jāfinansē no rezerves fonda, piebildis priekšsēdētājs.

Kā ziņots, decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš (Vidzemes partija) Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par naudas summu 200 miljoni eiro. Pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vita Volonte (RA) aģentūrai LETA apgalvoja, ka par to iepriekš neesot ticis informēts neviens domes darbinieks vai deputāts.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības, lai viņš nespētu veikt vēl kādas manipulācijas kredītiestādēs, kā arī nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Vēlāk bijušais domes priekšsēdētājs aģentūrai LETA skaidroja, ka, noslēdzot vērienīgo darījumu, Lielvārdes pašvaldība būtu ieguvusi papildu līdzekļus, kas tiktu investēti novada attīstībā. Pēc viņa teiktā, darījumam nav nekādu nosacījumu, nebūtu nepieciešams ņemt aizdevumus, jo, ja vekselis tiktu parakstīts, tam klāt būtu līgums par finansējumu - alternatīvā finansējuma piesaistīšanu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.