Noziedznieki izbraukuši un sliktā laikā nesiro

© F64

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pirms nedēļas neslēpa neizpratni par to, kāpēc Kurzemē šogad pirmajos četros mēnešos reģistrēts par 300 noziegumiem mazāk nekā aizvadītajā gadā tādā pašā laika periodā.

Intervijā LTV Rīta panorāmā viņš sacīja, ka neredz reālu pamatu tik straujam noziedzības kritumam Kurzemē, un, iespējams, šogad ir bijis vairāk atteikumu ierosināt krimināllietas, turklāt šajā Latvijas novadā policijā ir visvairāk brīvo štata vietu.

Šā gada pirmajos četros mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada sākumu, reģistrētās noziedzības līmenis valstī vidēji samazinājās par 2,7%, bet Kurzemē - par 17%. Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldē par iespējamiem noziedzības samazināšanās iemesliem nosauc gan meteoroloģiskos apstākļus, gan izmaiņas likumos, gan līdzšinējo pārkāpēju izbraukšanu no reģiona un no Latvijas. Piemēram, daļa no personām, kuras izdarīja noziegumus, atrodas apcietinājumā; nelabvēlīgos laika apstākļos nenotiek publiski pasākumi, kuru laikā nereti tiek izdarīti noziedzīgi nodarījumi; lombardos prasa uzrādīt mantu izcelsmes dokumentus, kas bieži vien liedz ieķīlāt vai pārdot nozagtus priekšmetus; Liepājā un Ventspilī pašvaldības policija patrulē visu diennakti u.c.

Kurzemes reģiona pārvaldē šogad no janvāra līdz aprīlim reģistrēti 1105 noziedzīgie nodarījumi, kas ir par 251 gadījumu mazāk salīdzinājumā ar 2015. gada attiecīgo laika periodu, kā arī uzsākti 1286 kriminālprocesi, kas ir par 241 mazāk nekā pērn gada pirmajos četros mēnešos. Savukārt atteikumu ierosināt krimināllietu šogad bijis tikai par 0,25% mazāk nekā pērn (attiecīgi 3531 un 3522 gadījumos). Atteikumus pārbaudot gan policijas vadība, gan prokuratūra, tiek salīdzināti policijā saņemtie telefona zvani ar reģistrēto informāciju.

«Arī Kurzemes reģionā, tāpat kā citur Latvijā, Valsts policijā ir vairākas vakantas amata vietas. Tomēr esošie darbinieki ir mobilizējušies darbam tā, lai kadru trūkums būtiski neietekmētu vispārējo policijas darbu,» Neatkarīgajai apgalvo VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Daiga Valdmane.

Svarīgākais