Pedagogu algu reformai meklēs papildu resursus

© Scanpix

Lai nodrošinātu pedagogu algu reformas sekmīgu norisi, tiks meklēti vēl papildu finanšu resursi.

Kā šodien norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V), tika panākta izpratne par to, ka kultūrizglītības pedagogi jāvērtē neatrauti no citu nozares sfēru pedagogiem.

Lai rastu skaidrību, cik daudz līdzekļu būtu nepieciešams kultūrizglītības pedagogiem, Kučinskis ir piesaistījis Pārresoru koordinācijas centru. Ministru prezidents uzsvēra, ka būtu tikai godīgi proporcionālu pieaugumu algām nodrošināt arī kultūrizglītības pedagogiem.

Šadurskis skaidroja, ka ar 27 miljoniem eiro nav iespējams aptvert visus izglītības veidus, tādējādi nauda paredzēta vispārējai izglītībai un bērnudārzu piecgadīgo un sešgadīgo bērnu pedagogiem. Ja tiktu iekļautas visas izglītības sfēras, tad reformai būtu nepieciešama divtik liela summa, sacīja politiķis.

Ministrs apliecināja, ka Izglītības un zinātnes ministrija var nosegt lielu daļu no 27 miljonos neiekļauto izglītības sektoru finansējuma vajadzībām. Savukārt attiecībā uz pirmsskolas izglītības pārējo daļu vēl jāmeklē valdības kopējs risinājums.

"Esam spējuši atrast resursus, lai palielinātu pedagogu algu par likmi aptuveni par 184 eiro vidēji. Ja mēs uz pieejamo resursu attiecinātu visas izglītības formas, tad algas pielikums būtu tikai 32 eiro, kas absolūti nenozīmē nekādu reformu, bet vienkāršu algu palielināšanu, kas nerisina arī skolu tīkla jautājumu," norādīja nozares ministrs.

Viņš uzsvēra, ka trūkstošie resursi, tostarp kultūrizglītības pedagogiem, ir jāatrod citur. Šadurskis kopā ar Kučinski apsolīja šos līdzekļus meklēt.

Latvijā

Valstij daļēji piederošais uzņēmums SIA “TET” lūdzis piedošanu 2000. gada Pasaules čempionam riteņbraukšanā Romānam Vainšteinam par komunikāciju, kāda radusies, risinot problēmu par vīrieša īpašumā ieraktu telekomunikāciju kabeli, no kura uzņēmums licis atbrīvoties paša spēkiem, turklāt, par saviem līdzekļiem, vēsta TV24 raidījums “STOPkadri ar Armandu Puči”.

Svarīgākais