Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Digitālās televīzijas dekoderus nopirkusi tikai trešdaļa

© nra.lv

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) dati liecina, ka puse mājsaimniecību skatās kabeļtelevīziju, 18 procentu lieto satelītu, bet interneta TV skatās pieci procenti mājsaimniecību.

Apmēram 220 000 mājsaimniecību jeb 27 procenti no visiem TV skatītājiem to skatās analogajā apraidē. Tieši uz šiem lietotājiem attiecas TV apraides maiņa. Pēc Lattelecom aplēsēm, līdz šim dekoderus iegādājušies vairāk nekā 70 000 mājsaimniecību.

220 tūkstoši mājsaimniecību

"Tiem iedzīvotājiem, kas šobrīd skatās analogo TV un arī turpmāk vēlas bez maksas skatīties Latvijas kanālus, ir jāpasteidzas aprīkot televizoru ar dekoderu, jo Latvijas kanāli jau ir uzsākuši pilnīgu pāreju uz ciparu apraidi. Jau no pirmdienas, 1. marta, Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanāls būs redzams tikai ar dekoderu," uzsver Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Dekoderus ir iespējams iegādāties vairāk nekā 180 tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī ērti pasūtīt internetā vai pa klientu servisa tālruni 177 (piegāde ar kurjerpastu trīs darba dienu laikā). Papildus tam visos Rimi un Supernetto veikalos nopērkama arī Virszemes Televīzijas Starta paka, kurā ir ne tikai dekoders, bet arī viedkarte, kas piedāvā 30 dienu par velti skatīties arī maksas kanālus.

"Protams, ka iedzīvotājiem ir tendence visu atlikt uz pēdējo brīdi. Pieprasījums pēc dekoderiem palielinās ar katru dienu, un prognozējam, ka lielākā aktivitāte būs laikā, kad no analogās apraides atslēgsies televīzijas kanāli – 1. martā LTV7 visā Latvijā, 1. aprīlī LTV1 un LNT – 70 kilometru rādiusā ap Rīgu un 1. jūnijā, kad analogais signāls tiks izslēgts visā Latvijā," precizē K. Gabriloviča.

Jāiegādājas dekoders

Tām mājsaimniecībām, kas TV uztver ar jumta vai istabas antenām un arī turpmāk nevēlas skatīties papildus maksas kanālus, dekodera iegāde ir vienīgā iespēja, kā turpināt skatīties TV, jo pēc analogā signāla izslēgšanas bez dekodera TV ekrānā būs tukšums. Vienkāršiem vārdiem runājot, dekoders ir kā tulks, kas palīdz antenas uztverto jauno ciparu signālu pārvērst televizoram saprotamā valodā.

Daudzviet maldīgi tiek pieteikts, ka līdz ar analogās TV izslēgšanu iedzīvotājiem ir jāizdara izvēle starp dažādiem maksas TV operatoriem, kas īsti neatbilst patiesībai, jo nav noteikti jāiet pie kāda maksas operatora, lai turpinātu skatīties Latvijas kanālus. Ir jāpieslēdz dekoders, un Latvijas TV kanālu skatīšanās turpinās par brīvu. "Neviens operators (ne satelīta, ne kabeļtelevīzijas) nepiedāvā par velti skatīties bezmaksas kanālus – tie iekļauti starp citiem maksas kanāliem, un, lai pie tiem tiktu, ir jāpērk visa uztverošā aparatūra, jāabonē kāda no maksas pakām, jāslēdz ilgtermiņa līgumi. Tā arī ir būtiskākā atšķirība," skaidro K. Gabriloviča.

Raida 23 torņi

Gatavojoties Latvijas pārejai no analogās uz ciparu TV, Latvijas valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) jau 90. gadu beigās uzbūvēja divus sakaru mastus – Alūksnē un Viesītē. 2003. gadā LVRTC uzbūvēja 60 metru augstu sakaru mastu Lielaucē, bet 2004. gadā – 80 metru augstu sakaru mastu Embūtē.

"Kā pēdējo, lai nodrošinātu ciparu TV pārklājumu visā valsts teritorijā, LVRTC uzbūvēja 80 metru augsto sakaru mastu Saldus novada Ēvaržos. Šis sakaru masts nodrošina iespēju skatīties zemes TV pārraides Saldus un Brocēnu novados, kā arī pārraidīt ciparu TV signālu līdz Lielauces raidošajai stacijai," skaidro LVRTC sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Signāla pārraidi LVRTC nodrošina no divu veidu infrastruktūras objektiem – torņiem, kas ir brīvi stāvošas konstrukcijas, un mastiem, kas ir konstrukcijas ar atsaitēm. Kopumā LVRTC īpašumā šobrīd ir 32 torņi un masti, no kuriem 23 tiek izmantoti tieši ciparu TV vajadzībām. Analogās TV vajadzībām tika izmantoti 27 torņi un masti.

***

IEGUVUMI SKATĪTĀJIEM

- Kvalitatīvāks attēls

- Plašākas iespējas – teleteksti, elektroniskais programmu gids (EPG)

- Augstas izšķirtspējas programmas

- Daudzkanālu skaņa

- Iespēja izvēlēties vairākas valodas