Tūrisma veicināšanai atvieglos 15000 litru mājas vīna darīšanu

Lai veicinātu tūrismu, turpmāk ar atvieglotiem nosacījumiem gadā varēs ražot un realizēt 15 000 litru mājās darīta vīna vai raudzēto dzērienu, - paredz šodien Saeimas galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Grozījumi paredz, ka mājas apstākļos varēs ražot arī līdz 100 litru destilēto dzērienu no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem, pirms tam saņemot akcizēto preču ražošanas atļauju un pašvaldības piekrišanu. Alkoholisko dzērienu mājražotājiem būs iespēja ne tikai saražot, bet arī mājas apstākļos saražotos alkoholiskos dzērienus pārdot.

Grozījumi arī paredz atvieglot nosacījumus akcīzes nodokļa nodrošinājumam, kā arī ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai mazajiem vīndariem, kuri gadā saražo ne vairāk kā 15 000 litru vīna vai raudzēto dzērienu.

Atvieglotos nosacījumus noteiks Ministru kabineta noteikumos "Akcīzes preču aprites kārtība", ko izstrādās Finanšu ministrija.

Līdz šim lielākais šķērslis, kas liedz uzņēmējiem mājās ražot vīnu vai raudzētos dzērienus, bija akcīzes nodokļa nodrošinājums 10 000 latu apmērā, neatkarīgi no saražotā alkohola daudzuma. Savukārt darbībām tikai ar alu, kurš tiek ražots patstāvīgā mazā alus darītavā, jau tagad akcīzes nodokļa nodrošinājums ir 2000 latu.

Atbildīgās komisijas par likumprojekta izskatīšanu — Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) — skaidroja, ka mājražotājiem būs tiesības saražotos dzērienus realizēt jebkurā vietā, ne tikai tūrisma objektos, pirms tam nomaksājot akcīzes nodokli.

Tie vīndari, kuri gadā saražos ne vairāk par 1000 litru vīna vai raudzēto dzērienu, tiks atbrīvoti no akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniegšanas pienākuma.

Licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai ar atvieglotiem nosacījumiem būs tiesības iegūt komersantam, kurš saņems vietējās pašvaldības atļauju vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai attiecīgajā pašvaldības teritorijā.

Šiem alkoholisko dzērienu ražotājiem, kuri strādās pēc atvieglotiem nosacījumiem, būs aizliegts iegādāties un ražot spirtu vai arī citu ražotus alkoholiskos dzērienus, kas varētu tikt izmantoti ražošanas procesā vai arī nonākt tirdzniecībā.

Svarīgākais