Rasnačs: Sabiedrība viedoklis par tiesu darbu uzlabojas

© F64

Pēdējā laikā sabiedrības viedoklis par tiesām ir mainījies, uzskata tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Ikgadējā tiesnešu konferencē, kuras pamattēma šoreiz ir tiesnešu ētika, ministrs izteicās, ka 21 gada laikā, kopš pieņemts Tiesnešu ētikas kodekss, ir notikusi ievērojama attīstība un to lielā mērā noteikusi daudzu institūciju izveidošana, bet galvenokārt - Tieslietu padomes radīšana.

"Šajā attīstībā mēs saskatām to, ka sabiedrības viedoklis par tiesām ir mainījies un tas ir daudzu cilvēku darba rezultāts," pauda ministrs.

Tiesu seja sabiedrības acīs tika vērtēta vairāk negatīvi nekā pozitīvi, bet 2015.gads bija "lūzuma punkts", kad tas sāka mainīties, sacīja Rasnačs, piebilstot, ka tas bija gan Ētikas komisijas, gan pašu tiesnešu darbs un ieguldījums.

Ministrs papildināja, ka tas, ko dara Tiesnešu ētikas komisija, ir "neatsverams darbs", jo tā strādā preventīvi.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs tiesnešu konferencē uzsvēra, ka viens no Ētikas komisijas sasniegumiem ir vadlīnijas saziņā ar medijiem.

Tiesnešu sadarbība ar medijiem - tas arvien ir problēmjautājums, konferencē izteicās Latvijas Universitātes Juridiskās tālākizglītības un profesionālās pilnveides centra vadītāja Kristīne Strada-Rozenberga.

Uz tiesnešu konferenci ieradušies 342 tiesneši no 563.

Svarīgākais