AirBaltic dubulto peļņu

© F64

Latvijas valstij piederošā aviokompānija airBaltic iegrāmatojusi 2015. gadā nopelnītus 19,5 miljonus eiro.

Peļņa ir brīnišķīgs rezultāts airBaltic vairākās nozīmēs. Pirmkārt, +19,5 miljoni eiro ir daudz, salīdzinot ar to, kā vispār pelna mazās Latvijas uzņēmumi. Pie tā paša jāatzīst par lielu summu ne vien visa peļņa, bet arī tās pieaugums no 9,8 miljoniem 2014. gadā līdz 19,5 miljoniem 2015. gadā. Otrkārt, iespaidīgs ir peļņas pieauguma ātrums - vispirms tās desmitkāršošanās 2014. gadā attiecībā pret 2013. gadā nopelnīto miljonu un pēc tam dubultošanās pret daudz solīdāko 2014. gada bāzi. Treškārt, airBaltic peļņa šķiet kā brīnums pēc gadiem, kad likumsakarīgs uzņēmuma darbības rezultāts šķita zaudējumi, kuru summa atdūrās pret pāris simtiem miljonu eiro. Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš informēja, ka tagad 19,5 miljoni tiks izmantoti iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai (uzņēmuma parādu samazināšanai).

Aviokompānija airBaltic pērn pelnījusi uz pārkārtojumu, nevis uz kvantitatīvas izaugsmes rēķina. Pārvadāto pasažieru skaita ziņā pārskata gadā konstatēts samazinājums no 2,8 līdz 2,6 miljoniem, naudas apgrozījumā - no 296 līdz 285 miljoniem eiro. Tiem, kuri rūpīgi seko šādiem rādītājiem, jāņem vērā airBaltic sniegtais precizējums, ka dažādos avotos atrodamais uzņēmuma 2014. gada apgrozījums 254 miljonu eiro apmērā nav pilnīga kļūda, bet tā daļa no apgrozījuma, ko devuši pasažieru pārvadājumi. Vēl airBaltic ir pārvadājis kravas, izdevis nomā lidmašīnas un veicis vēl citas avionozarē piekoptas darbības līdz 296 miljonu eiro apgrozījumam.

2015. gadā airBaltic darbu raksturo arī tādi rādītāji kā 43 tūkstoši lidojumu ar vidējo vietu piepildījumu par 71% un 94,2 eiro ienākumiem vidēji no viena pasažiera. Aviokompānijas flotē ir 24 lidmašīnas (pa 12 Boeing 737 un Bombardier Q400 NextGen). Aviokompānijas punktualitāte jeb reisu ierašanās pēc grafika pērn bijusi 94,4%, kas aviokompāniju punktualitātes reitingā jau otro gadu pēc kārtas dod pirmo vietu aviācijas industrijas tirgus izpētes un analīzes izdevuma OAG Aviation Solutions sastādītajā aviokompāniju sarakstā.



Svarīgākais