Piedāvājumā laulības reģistrēt pie notāra - juridiskas nepilnības

© F64

Saeimas vairākums šodien noraidīja likuma grozījumus, kas ļautu laulības reģistrēt pie notāra. Debatēs vairāki parlamentārieši vērsa uzmanību uz juridiskajām nepilnībām Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotajā piedāvājumā.

Parlamentārietis Gunārs Kūtris (NSL) norādīja, ka gan Notāru organizācija jeb Zvērinātu notāru kolēģija, gan pašvaldību dzimtsarakstu nodaļas labi strādā un izmaiņu veikšanai, kas ietekmētu šo iestāžu darbu, īsti nebūtu pamata. Viņš sacīja, ka subjektīvi kāds varētu teikt, ka ar grozījumiem notāriem tiek piespēlēts viens papildus maksas pakalpojums. Politiķis arī vērsa uzmanību uz juridisko neskaidrību šķiršanās gadījumā. Nav zināms, vai, ja pāris gribēs šķirt pie notāra noslēgtu laulību, tiks šķirta laulība vai tiks apstrīdēts notariālais akts, pauda deputāts.

Viņš norādīja, ka Juridiskās komisijas sēdē TM tika "nedaudz pārmests", ka argumentācija tiek sniegta vienpusīgi par labu šai iecerei.

Deputāte Solvita Āboltiņa (V) minēja vairākus argumentus pret likuma izmaiņām, tajā skaitā norādot, ka politiski nepiekrīt grozījumu pamatojumam. Politiķe norādīja, ka likumprojektu autori atsaucas, ka valdības rīcības plānā kā viens no galvenajiem uzdevumiem minēts noslēgto laulību skaita palielināšana. "Vēl kaut ko absurdāku kā, dzīvojot brīvā, demokrātiskā valstī, apņemties valdībai palielināt laulību reģistrēto laulību skaitu man ir diezgan grūti iedomāties," akcentēja politiķe.

Āboltiņa retoriski vaicāja, vai tiešām mums nav nevienas citas juridiskas problēmas un vai nav jārisina jautājumi par ēnu ekonomikas apkarošanu, ekonomikas attīstības un tiesiskuma ievērošanas nodrošināšanu. "Maksātnespēja, tiesu sistēma, tiesu darbinieku algas - manuprāt, tie ir tie jautājumi, kuriem būtu jābūt numur viens TM rīcībā. Nu, kaut kā tas tā nenotiek," secināja Āboltiņa.

Parlamentāriete norādīja, ka apmēram četrus gadus redz, kā tiek lobēta laulības reģistrācijas nodošana notāriem. Juridiskās komisijas sēdē pret šo ieceri esot bijušas trīs organizācijas - dzimtsarakstu nodaļas, pašvaldības un Saeimas Juridiskais birojs -, kuras izklāstījušas savus pretargumentus.

Savukārt deputāte Jūlija Stepaņenko (S) aicināja atbalstīt plānotās izmaiņas. Pārstāvot deputātus, kuri aizstāv ģimenes vērtības, politiķe pauda, ka nepastāv draudi tam, ka laulības institūts tiktu deformēts, ja tiks atļauta to slēgšana pie notāra. Viņa atzina, ka likumprojektus vajadzētu uzlabot un ka to būtu iespējams darīt, ļaujot pie tā turpināt strādāt komisijai.

Debatēs par šo jautājumu piedalījās arī citi deputāti un TM parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, balsojumā pret laulību reģistrēšanu pie notāra loma, iespējams, bija kādiem pastāvošiem mītiem, aģentūrai LETA pauda Iesalnieks. Viņš uzsvēra, ka šodien Saeima pieņēma politisku lēmumu, kas aptuveni 1000 cilvēkiem gadā sarežģīs laulību reģistrēšanas procesu, izvēloties neatvieglot birokrātiskas procedūras, ja, piemēram, cilvēki uzreiz vēlētos sakārtot arī mantiskās attiecības.

Jau vēstīts, ka, pretēji gaidītajam, Saeima šodien pirmajā lasījumā pārliecinoši noraidīja grozījumus Civillikumā, ar kuriem bija iecerēts noteikt, ka no 2017.gada rudens reģistrēt laulību varētu arī pie zvērināta notāra. Par likuma izmaiņām nobalsoja vien "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcija, turklāt ne pilnā sastāvā, un pieci deputāti no citiem politiskajiem spēkiem.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais