Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Meklēs politisko atbalstu, lai veicinātu zāļu cenu samazināšanu Latvijā

© F64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ir apņēmies meklēt politisko atbalstu, lai panāktu zāļu cenu samazināšanos Latvijā.

Ministrs šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" informēja, ka ir sagatavots ziņojums par zāļu cenu pazemināšanas veidiem un ir plānots ar to vērsties pie visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām.

Viens no veidiem, kā varētu samazināt zāļu cenas aptiekās, būtu aizliegt zāļu ražotāju atlaides aptieku tīkliem. Ministrs arī ir dzirdējis, ka aptieku tīkli nereti pieprasa "ieejas maksu", lai aptiekās tirdzniecībā tiktu ieviesti kādi jauni medikamenti. Šāda politika atspoguļojas arī zāļu cenās, kas ik gadu pieaug vidēji par 2-3%.

Viņš uzsvēra, ka par oriģinālajiem preparātiem nevar prasīt šādu maksu. Savukārt saistībā ar ģenēriskajiem medikamentiem ir stājušies spēkā normatīvo aktu grozījumi, kas noteic, ka reģistrācijas maksa no Eiropas Savienības importētiem un savienībā ražotajiem šāda tipa medikamentiem ir samazināta desmit reizes.

Zāļu cenu politika skar spēcīgu ekonomisko grupējumu intereses, un, lai panāktu cenu samazinājumu, būs nepieciešams politiskais atbalsts, atzina Belēvičs. Un ja šāds atbalsts būs, tad arī iecere tiks īstenota.