Piešķir naudu VSAA pensiju aprēķiniem

Šis papildu finansējums mums ļauj strādāt bez piespiedu brīvdienām februārī, martā un aprīlī – mēnešos, kuri ir vissaspringtākie pensiju aprēķiniem, Neatkarīgajai saka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciāliste Edīte Olupe.

Valdība atbalstījusi naudas piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai VSAA varētu izpildīt Satversmes tiesas spriedumu – maksāt pensionāriem pilnas pensijas un aprīlī izmaksāt arī ieturēto pensiju visiem pensionāriem. Papildu darbs, lai visas pensijas pārrēķinātu un saskaitītu, cik katram pensionāram jāatdod, valstij izmaksā gandrīz 130 000 latu.

Labklājības ministrija (LM) lūdza piešķir papildu naudu VSAA, norādot, ka kopējie izdevumi pensijām 2010. gadā palielināsies par 184,6 miljoniem latu, kas attiecīgi palielina valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficītu un samazina iepriekšējo gadu uzkrājumu. Lai atmaksātu nelikumīgi ieturēto pensiju daļu šāgada aprīlī, papildus nepieciešami 73,7 miljoni lati, bet, lai nodrošinātu pensiju izmaksu pilnā apmērā no 2010. gada 1. februāra,

papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Šī nauda ir VSAA rīcībā, un pensionāri jau februārī pensijas saņem pilnā apmērā.

Tomēr darba intensitāte rada papildu darba slodzi VSAA, skaidro ministrija. Ievērojot, ka iestādes administratīvais budžets, salīdzinot ar 2009. gadu, ir samazināts par 44,1% un atlīdzības fonda iztrūkums šogad rada situāciju, ka VSAA ir nepieciešams doties 19 dienu ilgā bezalgas atvaļinājumā, ir nepieciešams papildu finansējums, lai nodrošinātu darbinieku iesaisti pensiju pārrēķina un izmaksu procesos. VSAA vidējais amata vietu skaits samazināts par 82,1 vietu, un vidējā atlīdzība amata vietai mēnesī samazināta par 119,26 latiem. Darba apjoms arvien pieaug, tāpēc vēl atlaist darbiniekus nav iespējams – nebūs kas aprēķina pensijas un pabalstus. LM, lūdzot naudu, pamato, ka tā kompensētu piecas bezalgas darba dienas tiesas sprieduma izpildē tieši iesaistītajiem darbiniekiem, tas ir, lai viņiem nav jāstrādā par velti. Vēl 12 000 latu vajadzīgi speciālas programmatūras izstrādei.

Valdība ne bez iebildēm pieņēma lēmumu piešķirt papildu naudu – Tieslietu ministrija norādīja, ka tas nav neparedzēts gadījums, piemēram, kā vētra vai stihija, savukārt Finanšu ministrija atgādināja: laikā, kad tika pieņemti likumi, kā pensionāriem atmaksāt pensijas, nekas nebija teikts, ka šādam mērķim būs nepieciešama papildu nauda.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.