Prokuratūras gada sanāksme: par Maizīti labu vai neko

© Andrejs Terentjevs, f64

Ģenerālprokurora Jāņa Maizīša atskaites pasākumā, kurā viņš stāstīja par desmitgadē paveiktajiem un nepaveiktajiem darbiem, ir pamanāmas ciešas līdzības ar tautā pieņemtajām bēru tradīcijām.

Proti, par aizgājēju teikt labu vai paklusēt. Vienīgā atšķirība – J. Maizītis nekur nedodas, viņš ģenerālprokurora krēslā visticamāk sēdēs arī turpmāk. Šāds iespaids radies pēc bagātīgā komplimentu un uzslavu biruma, kuras J. Maizītim veltījis gan Valsts prezidents, gan Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs, gan arī tieslietu ministrs. Savukārt vakar publiskotais TNS Latvia pētījums liecina, ka ģenerālprokuroram uzticas tikai piektdaļa iedzīvotāju, bet 47 procentiem respondentu desmit gadu laikā viņš tā arī nav pratis par sevi radīt kādu iespaidu. Valsts prezidents Valdis Zatlers atzinīgi izsakās par J. Maizīša personīgo ieguldījumu prokuratūras izaugsmē. "Jānim Maizītim piemīt tā izturība, drosme un korektums, kas nepieciešams prokuratūras vadītājam. Ģenerālprokurors ar savu darbu ir pierādījis, ka ir gatavs kritikai, un tas nav mazsvarīgi," norāda prezidents. Viņš cildina J. Maizīša drosmi uzņemties amata pienākumus arī nākamajā termiņā. "Uzskatu, ka lēmumam par ģenerālprokurora apstiprināšanu jānodrošina prokuratūrā iesākto procesu virzība, nepārtrauktība un stabilitāte," saka prezidents, liekot noprast, ka J. Maizītis ir ļoti reāls nākamā ģenerālprokurora amata kandidāts. Daudz tiešāks ir tieslietu ministrs Mareks Segliņš, kurš slavē J. Maizīša toleranci, savaldīšanos un spēju atturēties no populisma. Tomēr pats ministrs, runājot par ģenerālprokuroru, no šādiem paziņojumiem izvairīties nespēj. "Es nepieļaušu, ka Jāņa Maizīša un nākamā ģenerālprokurora vārds tiktu nomelnots!" uzsver ministrs. Viņš arī norāda, ka valstī ir vairāki ļaundari, kuri vēlas izbēgt no taisnīga soda un tāpēc cenšas J. Maizīti apvainot. Ļaunumu nodarot arī daži bijušie prokurori, kuri vēlas padižoties. Uz Neatkarīgās lūgumu likt kārtis galdā un atklāt neliešu vārdus, kuri iedragā valsts stabilitāti, M. Segliņš īsi atcērt: "Esmu pārliecināts, ka tieši šāda izteiksmes forma ir pareiza, un vairāk neko nekomentēšu!" Savukārt AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, kuram būs jānosauc nākamā kandidāta vārds ģenerālprokurora amatam, J. Maizīša vērtējumā ir pozitīvi noskaņots, kodolīgs, taču arīdzan divdomīgs. "Mums jau šobrīd viss lielā mērā ir skaidrs," nosaka I. Bičkovičs, kurš sīkāku Ģenerālprokuratūras darba izvērtējumu sola nākamnedēļ AT plēnumā. Atšķirīgu tendenci atklāj pētījums, kurā gandrīz pusei respondentu par J. Maizīša darbību nav viedokļa. Pozitīvi par viņu izsakās piektdaļa aptaujāto, savukārt gandrīz tikpat daudzi J. Maizīša darbību vērtē negatīvi. Pats ģenerālprokurors savu darbu vērtē pozitīvi un vaļsirdīgi atzīst: "Man nav jākaunas par padarīto!" Tomēr J. Maizītis uzsver, ka bijušas arī kļūdas, piemēram, daži prokurori un virsprokurori esot sagādājuši vilšanos, jo neesot strādājuši profesionāli. Tomēr šobrīd neviens no vārdā nenosauktajiem vairs J. Maizīša pakļautībā nestrādājot. Ģenerālprokurors nožēlo, ka nav izdevies sabiedrībai izskaidrot, ko nozīmē uzsākt kriminālprocesu. "Juridiski tas neko nenozīmē, tā ir tikai skaidrošanās, nekas vairāk," saka J. Maizītis.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais