0,4 procentos Latvijas teritorijas digitālā televīzija nebūs uztverama

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kas nodrošina TV signāla uztveršanu, uzsver, ka no jaunās ciparu apraides ieguvēji ir tie TV skatītāji, kuriem līdz šim ģeogrāfisku vai neizbūvētu torņu dēļ nebija iespēja to uztvert.

Ciparu apraide iedalās divās kategorijās – bezmaksas (99,6 procentu pārklājums) un maksas (85 procentu pārklājums), līdz šim lielākais LVRTC nodrošinātais pārklājums bijis Latvijas Televīzijai (LTV). Tas nozīmē, ka bezmaksas programmas ar dekoderu vai televizorā jau iebūvētu MPEG-4 uztvērēju ir uztveramas visā valstī, arī visos pierobežas reģionos.

LTV1 esošajā analogajā apraidē ir pieejams 94,9 procentu liels pārklājums Latvijas teritorijas, LTV7 – 87 procentu, LNT – 55 procentu, bet TV3 – 49 procenti teritorijas. Šis teritorijas noklājums ir rēķināts pēc tām apraides zonām, ko nodrošina LVRTC, Neatkarīgajai skaidro LVRTC sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Lūgti komentēt, kuras ir tās vietas Latvijā (0,4 procenti), kam nav iespēja uztvert jauno ciparu apraidi, LVRTC norāda – pamatā tās ir vietas ar izteiktu reljefu, piemēram, ieplakas, kas ir vājākas pieejamības zonas arī analogās TV gadījumā. "Viena no tādām vietām atrodas pie Kandavas (Abavas senleja), tomēr, uzstādot antenu augstāk vai antenu ar pastiprinātāju, arī šādās vietās ciparu TV signāla uztvere var notikt bez traucējumiem," precizē I. Līne.

Pagājušajā nedēļā TV3 raidījuma Nekā personīga sižetā par jauno ciparu TV demonstrēja karti, kas attiecas uz maksas programmu pārraidīšanai paredzētajiem tīkliem, un tiem paredzēts ap 85 procentu liels teritorijas pārklājums. Tā neatbilst īstenībai, vērtējot ciparu TV pieejamību visā valsts teritorijā, norāda LVRTC.

"Šāda informācija ir klaji nepatiesa, jo LVRTC jaunā ciparu TV infrastruktūra ir veidota tā, lai bezmaksas nacionālās programmas būtu redzamas visā valsts teritorijā. Turklāt tieši Dagdā, kur raidījuma veidotāji filmējuši sižetu, ir uzstādīts ciparu TV raidītājs, līdz ar to tieši Dagdas un tās tuvākās apkaimes iedzīvotājiem, kā liecina LVRTC veiktie testi, nekādām problēmām ar ciparu TV uztveršanu nevajadzētu būt," pārliecināta ir LVRTC pārstāve.

TV3 ir starptautiskas mediju grupas MTG uzņēmums, kas pieder satelīta TV kompānijai Viasat. Kā ticamākā versija, kāpēc TV3 izplata patiesībai neatbilstošu informāciju, ir tas, ka uzņēmuma māteskompānija vēlas palielināt satelīta TV skatītāju skaitu. "Līdz ar ciparu jeb Virszemes TV ieviešanu ir saasinājusies konkurence televīzijas pakalpojumu tirgū. Likumsakarīgi citi maksas TV operatori ne ar sajūsmu uztver jaunās TV skatīšanās iespējas, ko skatītājiem piedāvā Lattelecom Virszemes TV. Taču, no TV skatītāja pozīcijām raugoties, varu teikt, ka televīzijas pakalpojumu tirgū situācija tikai un vienīgi uzlabojas – esošie TV pakalpojumu sniedzēji pēkšņi atrod iespēju piedāvāt klientiem lētākus piedāvājumus, kādus līdz šim tie nez kādēļ nespēja piedāvāt," skaidro Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Pašlaik Virszemes TV skatās jau 70 000 mājsaimniecību, kas nozīmē, ka gandrīz trešā daļa analogās televīzijas lietotāju ir pārgājušas uz jauno ciparu apraidi.

Svarīgākais