Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ventbunkers piesaka miljonu plānus mediju jomā

ĢIMENES MEDIJI. Pat jaundibinātās akciju sabiedrības VB mediju grupa reģistrācijas vieta norāda uz piederību konkrētai ģimenei © Ekrānšāviņš

Pirms nedēļas Uzņēmumu reģistrs reģistrējis Latvijas mērogiem vērā ņemamu mediju uzņēmumu – akciju sabiedrību VB mediju grupa, kuras pamatkapitāls ir 2,7 miljoni eiro.

Atbilstīgi Uzņēmumu reģistrā iesniegtajam bankas dokumentam jaundibinātās kompānijas pamatkapitāls apmaksāts, akciju sabiedrībai Ventbunkers iemaksājot bankas kontā 2,7 miljonus eiro. No šī fakta var izdarīt juridiski pilnīgi nepārprotamu secinājumu, ka VB mediju grupas vienīgā īpašniece ir akciju sabiedrība Ventbunkers.

Jaundibinātās VB mediju grupas vadība liecina par zināmu paritāti starp Ventspils miljonāra Olafa Berķa un Ģenerālprokuratūras īpaši pilnvarotā Šveices advokāta, Ventbunkers padomes priekšsēdētāja Rudolfa Meroni interesēm - ar nepārprotamu Berķa pārsvaru. Tā par jaundibinātās mediju kompānijas valdes priekšsēdētāju kļuvis Olafa Berķa ilggadējais menedžeris Edgars Čeporjus, bet par padomes locekļiem - O. Berķa dēls Jānis Berķis un miljonāra uzticamības persona Jeļena Biktaševa, kā arī R. Meroni uzticamības persona (paša šveicieša tiesā lietots termins) Aivars Gobiņš.

Lai uzzinātu jaundibinātās kompānijas mērķus, Neatkarīgā sazinājās ar Aivaru Gobiņu, VB mediju grupas padomes locekli, kādreizējo Ventbunkera preses sekretāru, kurš vēlāk uzdienējās līdz lielu kopāniju padomes locekļa statusam, tostarp Lauku Avīzes padomes priekšsēdētāja postenim, savulaik nomainot šajā amatā žurnālistikas vecmeistaru Viesturu Serdānu.

A. Gobiņš, uzklausījis jautājumu - ar ko nodarbosies jaundibinātā akciju sabiedrība, vai tā pārņems esošos medijus vai dibinās jaunus -, atbildēja, ka viņš atrodas ārzemēs un brauc pa šoseju. A. Gobiņš lūdza ar viņu sazināties nākamajā dienā. Savukārt nākamajā dienā viņš nometa klausuli, bet aiznākamajā dienā uz Neatkarīgās zvaniem vispār nereaģēja.

Ventbunkeram jau tagad ir visai nopietni aktīvi mediju biznesā. Ventbunkeram pieder Latvijas Avīzes izdevējs - akciju sabiedrība Lauku Avīze, kuras padomes priekšsēdētājs šobrīd ir Olafs Berķis, bet padomes locekļi ir O. Berķa uzticamības persona Dzintars Kašs un R. Meroni uzticamības persona Edgars Ciniņš.

Tāpat presē aprakstīti ļoti dāsnie maksājumi «mediju pakalpojumiem», ko veikusi R. Meroni kontrolētā SIA Airtech, kas naudu saņēma no Ventbunkera. Piemēram, 2013. gadā (pašvaldību vēlēšanu gads) «mediju pakalpojumiem» SIA Airtech atvēlēja gandrīz 400 000 latu, kas ir krietni lielāka summa, nekā ar likumu ir pieļauts tērēt vienai partijai potitiskajai aģitācijai pirms vēlēšanām.

Klīda baumas, ka šādi tika finansēts portāls BNN, kuru par savu uzskatu paušanas platformu bieži izmantoja R. Meroni. Pārbaudīt šo baumu patiesumu žurnālistiskiem paņēmieniem nav iespējams, jo kā BNN «īpašnieks un investors» norādīts austriešu uzņēmējs Freds Cimmers.

SIA Airtech ir finansējusi arī politiķus. Savukārt O. Berķa intereses politikā ir definētas ar konkrētām summām gan partijai Vienotība, gan īpaši lielām - partijai Latvijas attīstībai.

Arī O. Berķa uzticamības persona un biznesa partneris E. Čeporjus vismaz vēl nesen bija politiķis un partijas Latvijas attīstībai valdes loceklis, kā arī liels šīs partijas finansētājs (ziedojumos -29 221 eiro, biedra naudās - 25 000 eiro).

Savukārt cits O. Berķa biznesa partneris Aivis Landmanis (abiem pieder kapitāla daļas SIA Vīķu krogs, SIA Babītes 17, A. Landmaņa sievai un O. Berķim - SIA Vidus EDCI) atbalsta un pārstāv citus politiskos spēkus - Reformu partiju un Reģionu apvienību. Šobrīd viņš ir Artusa Kaimiņa domubiedrs, un nebūs brīnums, ja piedalīsies arī A. Kaimiņa partijas dibināšanā.