Latvija varot kļūt par augsto tehnoloģiju attīstīšanas vietu

© F64

Latvija varētu kļūt par vietu, kur tiek attīstītas augstās tehnoloģijas, īpaši ņemot vērā, ka no Krievijas augstās tehnoloģijas un zinātnes pārstāvji, kas vēlas tās attīstīt, tiek izstumti, intervijā ziņu aģentūrai LETA atzina Latvijas nanotehnoloģiju uzņēmuma "Naco Technologies" vadītājs Aleksandrs Parfinovičs.

Augstajām tehnoloģijām vajadzētu "pārplūst", arī mūsu virzienā, sacīja nano pārklājumu tehnoloģiju ražošanas uzņēmuma vadītājs, piebilstot, ka Krievijā izveidot augsto tehnoloģiju mazo vai vidējo biznesu ir ļoti sarežģīti.

Arī Krievijas inovāciju centru "Skolkovo" daudzi izmanto vienīgi nodokļu atlaidēm, viņš paskaidroja. Uzņēmumi tur reģistrē kaut kādu produktu bez pievienotās vērtības, bez inovācijām un saņem atlaides.

"Ražošana Krievijā netiek vērtēta tik augstu kā Eiropā. Kaut arī valsts ir noslēgusies un imports ir jāaizstāj, tur nav ieinteresēti konkurētspējīgā eksporta produktā, un nākotnes tehnoloģijās viņi neinvestē. Tāpēc, vadoties pēc sajūtām, augstajām tehnoloģijām būtu jāpārplūst, konkrēti arī mūsu virzienā," skaidroja Parfinovičs.

Tiesa gan, Latvijā aktīvu biznesa vidi pagaidām neizdodas radīt, viņš piebilda. Igauņiem tas izdodas, un viņi ir spējuši radīt valsts tēlu.

"Ja ar laiku arī mums uzradīsies valsts amatpersona, kura sāks visu to bīdīt, iespējams, arī pie mums kaut kas notiks," sacīja Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmuma vadītājs.

Šodien atbilstoši viņa teiktajam, atskaitot atsevišķu cilvēku iniciatīvas, Latvijā nekā nav. Valsts vai sabiedriskā līmenī to radīt ir sarežģīti.

Tāpēc Latvija nerada asociācijas, ka tā šajā reģionā būtu vieta, kur tehnoloģijas var nonākt un komercializēties.

"Mēs tagad pierunājam vācu koncernu "Schaeffler", kas visā pasaulē aktīvi meklē tehnoloģijas, nākt pēc tām uz šejieni. Mēs sakām - nevajag tās meklēt Krievijā, jo mēs Krievijas tehnoloģijas velkam uz šejieni, skatieties caur mūsu prizmu," sacīja Parfinovičs.

Sarunās par Latvijas uzņēmuma "Naco Technologies" pārdošanu Vācijas auto detaļu un komponenšu ražotājam "Schaeffler" sākotnējā stadijā viņš centies pārliecināt koncerna pārstāvjus, ka izdevīgi ir iegādāties ne tikai tehnoloģijas, bet arī vietu, kur tās tiek ražotas.

"Pastāv uzskats, ka mums ir maza valsts un ka rūpniecība ir sabrukusi. Bet, ja runā par specifisko vakuuma pārklājumu industriju, kurā mēs strādājam, tad Latvijā tā pastāvēja vēl padomju laikos, ir sagatavoti kadri, un viņiem aug maiņa."

Svarīgākais