Gaidāmā elektrības tarifa pieauguma kompensēšanai nepieciešami papildu 3,2 miljoni eiro

© F64

Gaidāmā elektroenerģijas sadales tarifa pieauguma kompensēšanai aizsargātajiem lietotājiem no šā gada budžeta būs nepieciešami papildu 3,2 miljoni eiro, bet nākamajos trijos gados - 5,1 miljons eiro ik gadu, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) starpinstitūciju saskaņošanai nodotajos grozījumos kārtībā, kādā tiek nodrošināta aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšana.

EM pārstāve Evita Urpena aģentūrai LETA skaidroja, ka minētās summas konkrētajam mērķim jau ir paredzētas šī un nākamo gadu budžetā, līdz ar to jaunā tarifa pieauguma kompensēšana aizsargātajiem lietotājiem neradīs papildu slogu valsts budžetam.

LETA jau rakstīja, ka AS "Sadales tīkls" iesniegusi izvērtēšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) priekšlikumu par elektroenerģijas sadales tarifa līdzsvarošanu, kā rezultātā daļai patērētāju elektrības rēķini samazināsies, bet daļai augs. "Sadales tīklā" iepriekš atzina, ka aptuveni 700 000 mājsaimniecību šādas izmaiņas neradīs būtiskas izmaiņas elektrības gala rēķinos vai pat samazinās rēķinus.

EM norāda, ka ievērojamai daļai aizsargāto lietotāju ir mazs elektroenerģijas patēriņš, tāpēc jaunais sadales tarifa plāns šai grupai radīs elektroenerģijas gala izmaksu pieaugumu. Līdz ar to EM sagatavojusi noteikumu projektu, paredzot mazināt "Sadales tīkla" jaunā elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projekta negatīvo ietekmi uz aizsargāto lietotāju elektroenerģijas izdevumiem.

EM izstrādātie grozījumi normatīvajos aktos paredz iespēju aizsargātajam lietotājam saņemt kompensāciju arī par sadales sistēmas pakalpojuma maksu.

Noteikumu projekta anotācijā EM min, ka valsts budžetā šim mērķim paredzēti 3,2 miljoni eiro, bet nākamajos trijos gados - 5,1 miljons eiro ik gadu.

Patlaban noteikts, ka aizsargāto lietotāju atbalstam paredzētais valsts budžeta finansējums 2016.gadā ir 8 928 500 eiro apmērā, bet 2017.gadā un 2018.gadā - 12 102 624 eiro. Elektrību aizsargātajiem lietotājiem piegādā AS "Latvenergo".

SPRK par "Sadales tīkla" iesniegto tarifa projektu lems rīt, 29.aprīlī, gaidāmajā sēdē.

Kā ziņots, "Sadales tīkla" plānotā jaunā tarifa maksa par elektrību samazināsies tiem, kuri elektrību patērē efektīvi. Turpretī tiem, kuri elektrību nepatērē vai patērē neefektīvi, gaidāms elektrības cenu pieaugums.

Piemēram, mājsaimniecībām, kurās elektrība netiek patērēta, turpmāk rēķins pieaugs par fiksēto mēneša maksu 1,5 eiro apmērā. Tiem, kuri elektrību patērē maz - 75 kilovatstundas (kWh) mēnesī - rēķins pieaugs par 19 eiro centiem mēnesī. Turpretī ar 100 kWh patēriņu mēnesī gala rēķins samazināsies par 25 centiem, bet ar patēriņu 300 kWh mēnesī - gala rēķins samazināsies par 3,76 eiro mēnesī.

Mājsaimniecībām trīsfāzu pieslēgumos fiksētās ikmēneša maksas apjoms būs atkarīgs no pieslēguma jaudas. Piemēram, 20 ampēru trīsfāžu pieslēgumos, kuros elektroenerģija netiek patērēta, turpmāk rēķins pieaugs par fiksēto mēneša maksu 4,84 eiro. Savukārt ar salīdzinoši mazu elektroenerģijas patēriņu - 100 kWh mēnesī -, kopējais rēķins pieaugs par 3,09 eiro. Ar patēriņu 300 kWh mēnesī gala rēķins samazināsies par 0,42 eiro, bet pie elektrības patēriņa 600 kWh kopējais rēķins samazināsies par 5,67 eiro mēnesī.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais