Visiem skolēniem bezmaksas dārzeņu nepietiks

Valdība otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas izstrādāto plānu skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem līdz 2013. gadam. Ierobežotā finansējuma dēļ tas tomēr nenotiks visu mācību gadu, bet trīs ziemas mēnešus gadā.

Jau 2008. gada novembrī Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē tika panākta vienošanās par Eiropas Komisijas priekšlikumu izglītības iestāžu apgādei ar augļiem un dārzeņiem, tam katru gadu ES budžetā paredzot ievērojamu summu – 90 miljonus latu. Priekšlikuma mērķis ir veicināt augļu un dārzeņu patēriņu skolēnu vidū un samazināt nākotnes veselības aprūpes izmaksas, ko rada aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības, skaidro Zemkopības ministrijā (ZM).

Saskaņā ar Latvijas izstrādāto plānu ar augļiem un dārzeņiem varēs nodrošināt 1.–6. klašu skolēnus. Tā kā svaigu augļu un dārzeņu patēriņš ziemas un pavasara mēnešos samazinās, skolās tie tiks nodrošināti 12 mācību nedēļu periodā, sākot ar mācību gada otrā semestra sākumu – katru mācību dienu no attiecīgā mācību gada janvāra pirmās mācību nedēļas.

Skolēniem ir jāpiedāvā veselīgi svaigi augļi un dārzeņi, kas audzēti ar integrētām metodēm. Lai gan iepriekš Saeimā, Bērnu tiesību apakškomisijā apspriežot jautājumu par skolēnu ēšanas paradumiem, par šo terminu "integrētie dārzeņi" dzirkstīja zobgalības, ZM skaidro, ka 2013. gadā visi lauksaimniecības produkti Latvijā būs jāražo ar integrētajām audzēšanas metodēm, tas ir, izmantojot optimizētas mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļu devas. Skolas paredzēts apgādāt tieši ar integrētām metodēm audzētiem svaigiem augļiem (āboliem, bumbieriem, lielogu dzērvenēm) un dārzeņiem (kāpostiem, kolrābjiem, burkāniem, kāļiem).

ES paredzētais finansējums Latvijai nākamajam – 2010./2011. – mācību gadam ir 450 100 eiro jeb 316 332 lati, bet Latvijai no savas puses ir jāparedz līdzfinansējums 105 444 latu apmērā. Saskaņā ar plānu ZM papildu līdzekļus ieplānos, sagatavojot 2011. gada budžeta projektu, vai arī tie tiks segti no nesadalītā finansējuma ES projektu īstenošanai.

Izglītošanas pasākumiem ES līdzfinansējums nav paredzēts – tas 100 procentu apmērā ir dalībvalsts ieguldījums. Skolēnu izglītošana par veselīgu dzīvesveidu, kā arī dārzeņu un augļu nozīmi ēdienkartē, visticamāk, tiks sasaistīta ar jau esošām mācību programmām. Izglītības un zinātnes ministrija pret to nav iebildusi. No nākamā gada janvāra līdz martam bērniem plānots izdalīt 3,6 miljonus porciju augļu un dārzeņu jeb 66 porcijas vienam skolēnam. Diemžēl visu klašu skolēniem nodrošināt dārzeņus nav iespējams ierobežotā finansējuma dēļ, tāpēc izvēlētas sešas klases un trīs mēneši gadā.

Latvijā

TV24 diskusiju raidījumā “Uz Līnijas” 1. oktobrī viesojās biedrības "Latvijas dārznieks" eksperte, agronome, dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte, kas vērsa uzmanību uz šī gada sliktajiem laikapstākļiem Eiropā.