70% Latvijas interneta lietotāju nepamanītu no konta pazudušu naudu

© Scanpix

70% Latvijas interneta lietotāju nepamanītu no konta pazudušu naudu, bet 19% nemaz nezina, cik naudas šobrīd atrodas viņu bankas kontā, secināts biedrības "Digitālā drošības alianse" un starptautiskā interneta izpētes un konsultāciju uzņēmuma "Gemius" veiktā pētījumā.

Kā liecina pētījuma dati, no to aptaujāto vidus, kas nepamanītu no konta pazudušu naudu, 18% nepamanītu no konta nozudušu summu līdz vienam eiro, tikpat daudzi nepamanītu piecu eiro iztrūkumu, bet 17% - 10 eiro pazušanu.

50 eiro iztrūkumu nepamanītu 13% respondentu, bet 100 eiro - 3% aptaujāto. Summu, kas lielāka par 100 eiro, nepamanītu 1% respondentu.

Pētījumā noskaidrots, ka, lai arī vairums uzskata, ka digitālajā vidē ievēro drošības prasības, katrs trešais interneta lietotājs paroles joprojām glabā pierakstītas uz lapas vai blociņā un katrs desmitais Latvijas interneta lietotājs pat nezina, kā savā datorā atjaunot antivīrusu.

Pētījums veikts šī gada aprīlī, aptaujājot 500 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Kā ziņots, šodien sākās kampaņa "Internetā dari kā dzīvē", kuras laikā cilvēkus informēs par naudas drošību internetā, iedzīvotāju paradumiem un piesardzības pasākumiem.

Kampaņu organizē biedrība "Digitālas drošības alianse", kas apvieno valsts institūcijas, nevalstisko sektoru un uzņēmumus ar mērķi izglītot sabiedrību un uzņēmējus par digitālās drošības jautājumiem, veicināt pārdomātu rīcību digitālajā vidē, kā arī stiprināt sabiedrības un valsts digitālo drošību.

Svarīgākais