ECB: Aizdevumu izsniegšanas temps privātajam sektoram palēninājies

© scanpix

Aizdevumu izsniegšanas pieauguma temps privātajam sektoram eirozonā šā gada martā nedaudz palēninājies, trešdien paziņoja ECB.

Eirozonas banku aizdevumi privātajam sektoram martā, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, palielinājušies par 1%.

Tādējādi aizdevumi pieauguši nedaudz lēnākā tempā par februārī reģistrēto kāpumu 1,2% apmērā.

Tikmēr mājsaimniecībām un uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms vien martā palielinājies par 0,9%, reģistrējot identisku kāpumu kā februārī.

ECB norāda, ka ilgstošā un dziļā finanšu krīze eirozonas dalībvalstīs radījusi kreditēšanas apsīkumu, tādējādi negatīvi ietekmējot ekonomikas aktivitāti.

ECB jau vairākkārt uzsvērusi, ka vāja aizdevumu izsniegšanas aktivitāte bremzē eirozonas ekonomikas atveseļošanos, un tam piekrīt arī analītiķi.

Lai palīdzētu eirozonas ekonomikai atveseļoties, ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā pērn 9.martā sāka iegādāties obligācijas, tādējādi cenšoties novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Savukārt cerībā atdzīvināt gauso ekonomikas izaugsmi un paaugstināt hroniski zemo inflāciju, ECB šā gada marta sākumā samazināja jau tā rekordzemās procentu likmes, sagatavojās banku sistēmā iepludināt apjomīgu likviditāti un pirmo reizi paziņoja, ka sāks iegādāties korporatīvās obligācijas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.