Černobiļas avārijas seku likvidatoriem – valsts atzinība

ĪPAŠAS PIEMIŅAS ZĪMES. Lai pieminētu Černobiļas atomelektrostacijas avāriju, Iekšlietu ministrijā pulcējās 125 tās likvidatori. Viņi no iekšlietu ministra Riharda Kozlovska saņēma īpašas piemiņas zīmes © F64

Pirms 30 gadiem notika Černobiļas atomelektrostacijas reaktora traģiskā avārija, kuras seku novēršanā piedalījās apmēram 6000 Latvijas iedzīvotāju.

Pateicībā par nesavtīgo palīdzību 125 cilvēki, kas tolaik palīdzēja saglābt nodarīto postu, vakar no iekšlietu ministra Riharda Kozlovska rokām saņēma piemiņas zīmes. Trīs gadu laikā paredzēts arī pārējiem dalībniekiem piešķirt šīs atzinības zīmes.

Iekšlietu ministrs pirms svinīgās apbalvošanas atminējās 1986. gada 26. aprīļa dienu, kas atšķirībā no šā pavasara bija saulaina un skaista. Neviens nezināja, ka notikusi tāda briesmīga nelaime, kuras seku novēršanā nāksies iesaistīties apmēram 800 000 cilvēkiem, tajā skaitā no Latvijas – apmēram 6000. R. Kozlovskis uzsvēra, ka šī diena ir īpaša ne tikai glābējiem, bet arī daudzajiem upuriem, kas cieta no radiācijas piesārņojuma – ne tikai Ukrainā, bet tālu aiz tās robežām.

Eksprezidents Valdis Zatlers, kurš arī piedalījies avārijas seku novēršanā, teica, ka trīs reizes bijis Černobiļā – toreiz, pirms 30 gadiem, Ukrainas vizītes laikā un pagājušajā nedēļā. Daudz kas ir mainījies, taču tur joprojām izskatās kā kosmodromā. Ar rietumvalstu palīdzību daudz kas jau ir izdarīts, lai gan Krievijas to pulkā nav, un viņš cieši cerot, ka Ukraina tiks ar to visu galā. V. Zatlers norādīja, ka Latvijas valsts rūpējas par glābējiem, – viņi saņem gan pabalstu, gan iespēju agrāk pensionēties un reizi gadā apmeklēt rehabilitācijas centrus. Arī piemiņas zīme ir norāde, ka valsts atceras šos cilvēkus. Eksprezidents arī atzina: ja tagad vajadzētu izlemt – braukt uz glābšanas darbiem vai ne, viņš noteikti atkal brauktu.

Savukārt Ukrainas vēstnieks Latvijā Jevhens Perebijnis, kurš runāja labā latviešu valodā, minēja iespaidīgus skaitļus: traģēdija Ukrainā vissmagāk skāra 2093 apdzīvotas vietas, kas atrodas 12 apgabalu teritorijās. Ap diviem miljoniem cilvēku ticis piešķirts katastrofā cietušā statuss, daudzi tūkstoši kļuvuši invalīdi, arī bērni, 35 000 ģimeņu joprojām saņem zaudēto apgādnieku pabalstu. Šobrīd galvenais uzdevums esot Černobiļas atomreaktoru padarīt par ekoloģiski drošu vietu, tāpēc svarīgi ir pabeigt ceturtā energobloka sarkofāgu. Vēstnieks piebilda, ka situāciju (arī finansiālo) apgrūtinot Krievijas agresija Ukrainas austrumos. J. Perebijnis pauda visdziļāko cieņas apliecinājumu Latvijas cilvēku paveiktajam varoņdarbam.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.