Jaunieši-bezdarbnieki varēs uzsākt darba praktizēšanu NVA

Ieguldot Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļus, sākot ar šā gada aprīli, darba praksēs pie Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) inspektoriem varēs iesaistīties jaunieši-bezdarbnieki vecumā līdz 25 gadiem, paredz šodien valdībā pieņemtie noteikumi par ESF aktivitāti "Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība".

Pasākumā varēs piedalīties tie jaunieši, kuri nesaņem pabalstu, ir ieguvuši augstāko izglītību sociālajās zinātnēs, kuriem ir vismaz vienu gadu ilga darba pieredze, labas latviešu valodas zināšanas, kā arī bezdarba laikā nav saņemts atbalsts jauniešu darba praksē vai atbalstītās nodarbinātības pasākumos mērķgrupu bezdarbniekiem.

Ja pretendentu skaits pārsniegs prakses vietu skaitu, priekšrocība iesaistīties pasākumā būs tiem bezdarbniekiem, kuriem ir maģistra grāds sociālajās zinātnēs, kuri ir pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī tie, kuriem ir labas saskarsmes un uz klientu vērstas darbības prasmes, ko apliecina karjeras konsultanta novērtējums.

Uzsākot praksi, jaunieši sākotnēji 40 stundas tiks apmācīti veicamajam darbam. Mācību laikā bezdarbniekiem tiks kompensētas arī sabiedriskā transporta izmaksas. Prakses vieta NVA filiālēs tiks nodrošināta gadu, un prakses laikā bezdarbnieki katru mēnesi saņems stipendiju 150 latu apmērā.

Plānots, ka divu gadu laikā NVA papildus varēs piesaistīt 144 atbalsta darbiniekus esošajiem inspektoriem un referentiem nodarbinātības jautājumos no kvalificēto bezdarbnieku vidus.

Šāda rīcība nepieciešama, ņemot vērā straujo bezdarba un pakalpojumu saņēmēju skaita pieaugumu tieši jauniešu vidū, kā arī NVA samazināto darbinieku skaitu un palielināto noslodzi. Pēc statistikas datiem pēdējā gada ietvaros bezdarbnieku skaits uz vienu inspektoru ir dubultojies.

Būtiskais darba apjoma pieaugums apgrūtina klientu apkalpošanu. Turklāt vienas konsultācijas garums ir samazinājies līdz piecām vai desmit minūtēm, kuru laikā ir jānodrošina individuāla pieeja katram klientam, lai noteiktu piemērotākos nodarbinātības atbalsta pasākumus.

Izveidojot NVA darba prakses vietas bezdarbniekiem ar augstāko izglītību un sniedzot atbalstu iestādes personālam, plānots uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti.

Kopumā pasākuma īstenošanā tiks ieguldīti ESF un valsts līdzekļi 482 300 latu apmērā. Pasākums tiks īstenots līdz 2012.gada 1.aprīlim.

Svarīgākais