Gulbenē bez darba palikušajām šuvējām jākļūst par kreditorēm

Ko darīt tālāk? Ar SIA SIA "Nienhaus & Lotz Lettland” šuvēju kolektīvu, kas ir neziņā par savu nākotni pirmdien, 25.aprīlī, tikās Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis un pašvaldības jurists Sandis Sīmanis. © FOTO: Monika Sila

Apģērba šūšanas SIA "Nienhaus & Lotz Lettland" īpašnieki Latvijā nav pasludinājuši maksātnespēju, kaut šis Gulbenes uzņēmums faktiski atrodas dīkstāvē un nav samaksāta viena mēneša alga. Šajā situācijā darbiniekiem ir divas iespēja labprātīgi pamest uzņēmumu, atrast citu darbavietu/bezdarbniekos vai kļūt par SIA "Nienhaus & Lotz Lettland" kreditoriem. “Tas nozīmē, ka mēs likvidēsim uzņēmumu, kuru liela daļa no mums pirms 20 gadiem ir veidojuši,” pirmdien, 25.aprīlī, uzņēmuma darbinieku sapulcē sacīja ražošanas vadītāja Ilze Boldāne.

I.Boldāne ir vērsusies Gulbenes novada domē pie priekšsēdētāja Andra Apinīša, kurš piedāvājis pašvaldības jurista Sanda Sīmaņa palīdzību.

Tiekoties ar šuvējām, S.Sīmanis skaidroja, ka varianti ir dažādi. Pastāv iespēja vērsties ar finansiāla rakstura pretenzijām pie maksātnespējīgās Vācijas firmas "Apanage Fashion Group GmbH" administratora, jo šis ārzemju uzņēmums ir vienīgais SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" īpašnieks. Vēl viens variants - SIA "Nienhaus & Lotz Lettland” maksātnespējas lieta ir jāierosina pašiem darba ņēmējiem, vismaz vienam no viņiem vēršoties ar savu iesniegumu Jūrmalas rajona tiesā, jo SIA "Nienhaus & Lotz Lettland” juridiskā adrese ir Jūrmalā. Pēc tam mēneša laikā savas prasības varēs pieteikt arī visi pārējie uzņēmuma darbinieki, tādējādi kļūdami par kreditoriem. Problēmas varētu rasties sakarā ar to, ka tiesa prasīs samaksāt valsts nodevu. Taču tikpat labi tiesa var atbrīvot iesniedzējus no šādas nodevas, taču tad ir jāspēj ar dokumentiem pamatot finanšu trūkumu. Vēl viens variants, ko var izmantot darbu zaudējušās šuvējas, - vērsties Darbinieku prasījumu garantiju fondā, lai tas sniedz finansiālu palīdzību.

Klausoties S.Sīmaņa sacīto, kāda no šuvējām komentēja, ka viņa tobrīd, kad kolēģes rakstīs iesniegumus, jau atradīsies lidmašīnā, lai dotos darba meklējumos ārzemēs.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Apinītis, tiekoties ar uzņēmuma kolektīvu, uzsvēra, ka nevēlas sēt veltas cerības un nespēs pateikt, ka tālāk jārīkojas ir tikai tā un ne citādi. Padomā esot tikai ieteikumi, taču lēmums par savu turpmāko izvēli katram uzņēmuma darbiniekam ir jāizdara pašam. "Šīs firmas īpašnieki kā vecu televizoru Gulbenes uzņēmumu ir izsvieduši ārā un neliekas vairs ne zinis, lai cik bēdīgi tas būtu. Kad vairs nav vajadzīgs darbaspēks, vienkārši pagriež muguru. Tā ir nelietīga rīcība,” viņš komentēja.


Saskaņā ar jaunāko Nodarbinātības valsts aģentūras informāciju līdz darbdienas beigām pirmdien kā darba meklētāji uzskaitē bija stājušies jau 22 SIA "Nienhaus & Lotz Lettland” darbinieki.

Jau rakstījām, ka apmēram mēnesi jau faktiski dīkā Gulbenē stāv vāciešu Latvijā dibinātās SIA "Nienhaus & Lotz Lettland” Gulbenes uzņēmums un aptuveni 170 darbiniekiem nav izmaksāta kārtējā alga.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem SIA "Nienhaus & Lotz Lettland", kas nodarbojas ar apģērba rūpniecisko ražošanu, nav aktuālas maksātnespējas. 2015.gadā uzņēmums valsts kopbudžetā ir iemaksājis 339,16 tūkstošus eiro. Iedzīvotāju ienākumu nodoklis ir samaksāts 94,1tūkstoša eiro apmērā, sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir veiktas 262,45 tūkstošu eiro apmērā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais