VĀC ZIEDOJUMUS PĒTĪJUMAM, lai glābtu suņus no nāvējošas kaites

© F64

Latvijā pēdējo 2 gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības gadījumi suņiem. Šai slimībai raksturīga barības vada paplašināšanās (megaesphagus) un paliekoši nervu traucējumi, kuru dēļ daudzi suņi jau ir miruši, raksta Ziedot.lv.

Latvijas valsts atbildīgās institūcijas ir atteikušās investēt valsts budžeta līdzekļus šīs slimības cēloņu noskaidrošanā, tāpēc turpmāko slimības uzliesmojuma cēloņu noskaidrošanu gatava veikt Latvijas Veterinārārstu biedrības izveidotā “Suņu megaesophagus-polineiropātijas uzliesmojuma izpētes” darba grupa. Pētījumā nepieciešams veikt slimo suņu asiņu, audu un barības izmeklējumus ārvalstu laboratorijās uz iespējamiem neirotoksīniem.

"Projekts Latvijas sabiedrībai vērtējams, kā ļoti svarīgs, lai novērstu bažas, ka potenciālais neirotoksīns varētu būt no barības izejvielām, tostarp graudos, ko izmanto lopbarības ražošanā un cilvēku pārtikā. Slimības cēloņu atrašana ļautu novērst turpmāku suņu saslimšanu un ļautu saprast, kas sekmējis šīs retās slimības uzliesmojumu Latvijā. Ne mazāk svarīgi ir Latvijas patērētājiem iegūt pārliecību par drošu pārtiku. Šo projektu sabiedrībai un ne tikai veterinārajai, bet arī humānajai medicīnai kā svarīgu atbalsta Latvijas Ārstu biedrība," vēsta Ziedot.lv

Lai šo pētījumu veiktu ir nepieciešami 31 212,64 eiro. Šobrīd savākti gandrīz 1100 eiro. Ziedot var mājas lapā Ziedot.lv, projekta nosaukums "Glābsim Latvijas suņus!"

 

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais