Premjers tiksies ar medicīnas asociāciju pārstāvjiem

© SCANPIX

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien ieplānojis tikties ar medicīnas asociāciju pārstāvjiem.

Tikšanās laikā plānots pārrunāt situāciju veselības aprūpes nozarē, aģentūrai LETA pastāstīja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Starp sarunu tēmām būs arī plānotie pasākumi veselības aprūpes nozares uzlabojumiem, kas paredzēti valdības rīcības plānā, gaidāmās reformas veselības aprūpē, kā arī iespējamais finansējuma palielinājums.

Tikšanās sāksies plkst.11.

Jau ziņots, ka starp valdības rīcības plāna prioritātēm veselības aprūpes nozarē ir ieviest e-veselības sistēmu. Dokumenta projektā ir noteikts uzdevums izveidot e-veselības sistēmu un portālu, kā arī šī gada beigās sākt e-receptes un elektroniskās darbnespējas lapas obligāto lietošanu. Ir arī paredzēta elektroniskās identifikācijas ieviešana pakalpojumu saņemšanai un veselības nozares datu centralizētas pārvaldības optimizēšana.

Kā viens no prioritārajiem uzdevumiem ir noteikta arī veselības pakalpojumu sniedzēju kartējuma izstrāde, kurā būtu noteikts nacionālā, reģionālā un vietējā līmeņa ārstniecības iestāžu sniegto pakalpojumi klāsts un pieejamība. Saistībā ar to ir paredzēts pārskatīt atbildības sadalījumu par veselības pakalpojumu plānošanu starp Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu.

Savukārt, izstrādājot priekšlikumus jaunam veselības finansēšanas modelim un piedāvājot vairākus iespējamos scenārijus finansējuma avotam, ir paredzēts, ka izvēlētais modelis tiks aprobēts 2017.gadā, bet ieviests - 2018.gadā.

Tāpat ir plānots pārskatīt veselības pakalpojumu finansējumu un pieejamību, definēt veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, kurus valsts var nodrošināt no budžeta līdzekļiem. Kvalitatīva veselības pakalpojuma nodrošināšanai plānots arī pārskatīt veselības aprūpes cilvēkresursu pieejamību, izstrādājot un pakāpeniski ieviešot konkrētu samaksas modeli.

Kā ziņots, pašlaik ir aktuāls jautājums par veselības aprūpes nozari un tās finansējumu kopumā. Gadījumā, ja netiks rasti risinājumi veselības aprūpes sistēmas problēmām, nozares darbinieki varētu rosināt prasīt Saeimas atlaišanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.