Visaugstvērtīgākais Triju Zvaigžņu ordenis – nesasniedzams pat Paulam

© Ilustratīva bilde

Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiru 4. maijā saņems komponists Raimonds Pauls un diriģents Andris Nelsons, bet šā apbalvojuma zemākas pakāpes – 15 kultūras, izglītības un sabiedriskie darbinieki. Šoreiz sarakstā nav neviena pašmāju, ne arī ārvalstu politiķa vārda. Nav arī I šķiras ordeņa, ko pasniedz tikai ārvalstu vai Latvijas valsts vadītājiem.

Nu jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā tiek piešķirts dažādu pakāpju Triju Zvaigžņu ordenis. I šķiras apbalvojumu, ko pasniedz ārvalstu un pašmāju valsts vadītājiem vai ļoti augstām amatpersonām, līdz šim saņēmuši kopumā 80 cilvēki. (Tas lielākoties notiek protokolāri – oficiālas amatpersonu vizītes laikā.) Savukārt otru augstāko – II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni – pa šiem gadiem saņēmušas 143 personas, bet zemāko pakāpju godazīmes saņēmis krietni lielāks pulks Latvijā vairāk vai mazāk zināmu ļaužu. Apbalvojamo personāliju izvērtēšana gulstas uz Ordeņa kapitula pleciem. «Paši kapitula locekļi reti iesaka kādu cilvēku, lielākoties izskatām organizāciju, iestāžu un atsevišķu personu iesniegumus, kuros argumentēti izklāstīts, kāpēc konkrētajai personai pienāktos apbalvojums,» skaidro Ordeņa kapitula priekšsēdētāja Kārina Pētersone.

Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete, kas savulaik arī vadījusi Ordeņa kapitulu, uzskata: nav pareizi, ka pirmā pakāpe tiek piešķirta tikai ārvalstniekiem un Latvijas prezidentiem. Turklāt šim apbalvojumam ir arī nelāga pieskaņa tāpēc, ka tas tiek pasniegts gan demokrātisko, gan totalitāru valstu vadītājiem, un tas pazemina ordeņa vērtību. Viņa ir pārliecināta, ka vajadzētu arī I pakāpi pasniegt Latvijas cilvēkiem – tiem, kas pelnījuši visaugstāko atzinību. Lai gan politiķei radies iespaids, ka ordenis kopumā tiek piešķirts gana pārdomāti, tomēr bijuši gadījumi, kad ordenis ticis cilvēkiem, kuri sadarbojušies ar komunistisko režīmu. Tāpēc pilnīgi saprotama bijusi disidentes Lidijas Lasmanes-Doroņinas atteikšanās saņemt apbalvojumu, jo kopā ar viņu apbalvoti tika bijušie VDK aģenti.

Arī akadēmiķis Jānis Stradiņš domā, ka Raimonds Pauls un Andris Nelsons ir pelnījuši augsto apbalvojumu. Tiesa, Maestro pirms 11 gadiem saņēmis ordeni – gan III šķiras, kas vairāk bijis par viņa tautas deputāta nopelniem, bet šoreiz tas viņam ir par sasniegumiem mūzikā. Prieks esot par zinātniekiem, kas iekļuvuši apbalvojamo pulkā. Diemžēl neviena ārsta tur neesot, bet tas laikam vairāk skaidrojams ar pašreizējo situāciju veselības aprūpes jomā, spriež akadēmiķis, kurš arī pats 1995. gadā kļuvis par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri. J. Stradiņš noteikti nepiekrītot tiem, kas apgalvojot, ka ar ordeņiem mētājoties pa labi vai kreisi. Tas, ka daļa sabiedrības ne visai augstu tos vērtē, neesot nekas pārsteidzošs, arī pirmās Latvijas brīvvalsts laikā tā bijis. Vairāki ļoti zināmi cilvēki tolaik pat atteikušies tos pieņemt, jo uzskatījuši, ka novērtēti ar zemāku pakāpi nekā to pelnījuši.

Valodniece un politiķe Janīna Kursīte teic: skaidrs, ka vienmēr būs tādi, kam šķitīs, ka vajadzēja ordeni dot tam vai citam, bet pārmest kapitulam nevarot – tā locekļi strādājot ļoti atbildīgi. Šoreiz sarakstā ietverti tie, kam patiešām pienākas apbalvojums. It īpaši liels prieks esot par Alsungas suitu sievu Mariju Steimani jeb Ruču, kā viņu dēvē, kura Latvijai devusi augstākās raudzes pienesumu. Bet R. Paula un A. Nelsona vārdi paši par sevi runā, un tie aizskanējuši tālu pār mūsu valsts robežām.

Triju ZvaigŽņu ordenis

Ordeņu kapituls 2016. gada 7. aprīlī nolēma par nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt:

Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiru:

diriģentam Andrim Nelsonam, komponistam Raimondam Paulam;

Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru:

operdziedātājam Aleksandram Antoņenko, operdziedātājai Kristīnei Opolais, pianistam Sergejam Osokinam, LLU rektorei Irinai Pilverei;

Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru:

tulkotājam un mecenātam Pēterim Paulim Bolšaitim, Latvijas Nacionālās operas un baleta ilggadējai baleta māksliniecei Margaritai Demjanokai, kultūras darbiniecei, muzeju speciālistei Gaidai Jablovskai, fotoreportierim Borisam Koļesņikovam, nemateriālā kultūras mantojuma ekspertei, pedagoģei Mārai Mellēnai, orķestra mežragu grupas koncertmeistaram Vilnim Siliņam, Alsungas Suitu sievu dalībniecei Marijai Steimanei;

Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru:

ilggadējai pedagoģei un horeogrāfei Ievai Adāvičai,  mūzikas pedagogam un pūtēju orķestru diriģentam Andrim Muižniekam, sabiedriskajai darbiniecei un RSU Medicīnas fakultātes Patoloģijas katedras docentei Vijai Tipainei, sabiedriskajai darbiniecei, ārstei Čakstei Tīpainei.



Latvijā

Pasaules mēroga ielu mākslinieks no Francijas – Aéro pabeidzis savu sienas gleznojumu “Mana dzīve ir mana valsts” (My country is life) Liepājā, Krišjāņa Valdemāra ielā 56. Tas ir jau astotais darbs, ko Liepājai dāvina pludmales kafejnīca “Red Sun Buffet”, informē Mareks Alberts.

Svarīgākais