Kriminālvajāšanai nosūtītas sešas ES fondu izkrāpšanas lietas; kopējais apmērs 900 000 eiro

© Valsts policija

Šogad Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki četru mēnešu laikā uz prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījuši sešas lietas par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu izkrāpšanu. Kopā šajās lietās ir 13 aizdomās turētie, bet kopējā summa, ko bija paredzēts izkrāpt, pārsniedz 900 000 eiro.

Ņemot vērā, ka šāda ES struktūrfondu līdzekļu izkrāpšanā bieži vienlaikus tiek iesaistīti vairāki uzņēmumi un krāpšanas nolūkā tiek sagatavots liels skaits dažāda veida dokumentu, parasti šī veida noziegumu izmeklēšana ir laikietilpīga un sarežģīta. Arī šajās lietās ENAP amatpersonas ir ieguldījušas daudz laika un resursu, kas nodrošinājis pietiekamu pierādījumu kopumu, lai visas krāpšanās iesaistītās personas būtu iespējams saukt pie atbildības. Pieci no kriminālprocesiem uzsākti 2014.gadā, bet viens 2013.gada nogalē.

Būtiski, ka četros no gadījumiem iespējamo noziegumu izdevies konstatēt vēl pirms aizdomās turētajām personām izdevies tikt pie plānotajiem līdzekļiem. Šādā veidā ENAP darbinieki novērsuši pusmiljona kaitējumu. Taču divos gadījumos noziedzīgajās shēmās iesaistītās personas saņēmušas aptuveni 350 000.

Uz ES struktūrfondu līdzekļu garantu var pretendēt uzņēmumi, kas izpilda noteiktus nosacījumus. Ja visi nosacījumi izpildīti, tad Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra vai Lauku atbalsta dienests piešķir projektā paredzēto summu.

Šā gada pirmajos četros mēnešos ENAP izmeklētāji pabeiguši izmeklēšanu sešās no iepriekšējos gados uzsāktajiem kriminālprocesiem. Kopā šajās lietās ir 13 aizdomās turētie, kuriem tiek inkriminēta krāpšana lielā apmērā vai šādas krāpšanas mēģinājums, par ko Krimināllikumā paredzēts līdz pat desmit gadus ilgs cietumsods. Dažiem no aizdomās turētajiem papildus tiek inkriminēta arī dokumentu viltošana. Visi seši kriminālprocesi nosūtīti Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais