Parlamentārā sekretāre uzsver stipru mediju lomu cīņā ar propagandu

© Scanpix

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica 21.aprīlī, Rīgas Juridiskajā augstskolā (RJA) atklājot semināru "Komunikācija un attiecības ar masu medijiem Krievijā: platforma debatēm vai hibrīdkarš?" uzsvēra, ka "ģeopolitiskā situācija pēdējos divos gados ir piedzīvojusi lielas izmaiņas, līdz ar to ir mainījusies arī mediju loma. Vairāki mediji ir uzņēmušies debašu platformas funkcijas, bet citi savukārt tikai nosaukumā uzskatāmi par mediju, jo patiesībā tie slēpj ārvalstu valdību informācijas ruporu. Tāpēc mums kopīgi būtu jāatbalsta un jāsadarbojas mediju brīvības un kvalitatīvas žurnālistikas, kā arī mediju pratības un atvērtu debašu veicināšanā".

Kopā ar Dānijas ārlietu ministru Kristianu Jensenu (Kristian Jensen) Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra nepieciešamību atspēkot propagandu, neveidojot jaunu un neierobežojot tiesības uz vārda brīvību, bet gan veicinot žurnālistu neatkarību, mediju pratību un kvalitāti.

Semināra laikā tika atzīmēts Latvijas līdzšinējais ieguldījums - atbalsts Eiropas Demokrātijas fonda pētījumam "Krievvalodīgo mediju iniciatīvas Austrumu partnerības reģionā un ārpus tā", kā arī Baltijas Mediju izcilības centra izveide, kas sniegs būtisku ieguldījumu Baltijas valstu un Austrumu partnerības reģiona žurnālistu profesionalitātes un neatkarības stiprināšanā.

Tāpat tika uzsvērts, ka vairāki brīvie mediji izvēlas Rīgu par savu jauno mājvietu, piemēram, ziņu aģentūras projekts "Meduza". Tika arī atzīmēts, ka jaunajā preses brīvības indeksā Latvija ierindota to 30 valstu vidū, kurās preses un vārda brīvība tiek novērtēta visaugstāk. 2015. gada preses brīvības indeksa apkopojums pieejams šeit.

Minētajā pasākumā piedalījās tādi eksperti un pētnieki kā Eiropas Komisijas galvenais padomnieks jautājumos par pilsonisko sabiedrību un masu medijiem Andris Ķesteris, RJA rektors Džordžs Ulrihs (George Ulrich), NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, Eiropas Savienības "East StratCom Task Force" pārstāvis Jons Kists (Jon Kyst), Dānijas Karalistes aizsardzības koledžas pētnieks Tomass Nisens (Thomas Nissen), Austrumeiropas politikas pētījumu centra direktors Andis Kudors, izdevuma "Meduza" galvenais redaktors Ivans Kolpakovs (Ivan Kolpakov), Latvijas Televīzijas žurnāliste Olga Proskurova.

RJA semināru organizēja sadarbībā ar Dānijas Karalistes vēstniecībuRīgā un Dānijas Kultūras institūtu.