Par aicinājumu Latviju pievienot ASV, lieta sākta pret Lindermana partijas aktīvistu

© F64

Par aicinājumu Latviju pievienot ASV Drošības policija (DP) lietu sākusi pret Vladimira Lindermana partijas "Par dzimto valodu!" aktīvistu Denisu Bartecki, kurš pats šādas petīcijas izveidošanu skaidro kā reakciju uz "nesamērīgo sodu" Maksimam Koptelovam, kurš par aicinājumu parakstīties par Latvijas pievienošanos Krievijai pirmajā tiesas instancē ir saņēmis cietumsodu.

Barteckis aģentūru LETA informēja, ka viņam kratīšanā dzīvoklī Rīgā atņemti datori un mobilie telefoni. DP darbinieki esot izturējušies korekti, bet nekāds drošības līdzeklis viņam nav piemērots.

"Manas petīcijas publikācijai pēc būtības bija tiesību aizstāvēšanas raksturs. Tā bija reakcija pret nesamērīgo sodu par Koptelova joku - lai arī stulbu, bet tomēr joku. Mans uzdevums ir parādīt sprieduma absurdumu, nevis tikpat glupi jokot. Vēl jo vairāk, man nav bijis nodomu aicināt likvidēt Latvijas neatkarību," rakstīja Barteckis, "Koptelovu nepazīstu, un runa nav konkrēti par viņu - tikpat labi tas varēja būt, piemēram, kāds Jānis Skudrinieks, kas varēja aicināt pievienot Latviju nevis Krievijai, bet kaut vai Šveicei, Lietuvai, Goa - tas nav principiāli. Man ir principiāli, ka par šādiem jokiem tiek piespriests nesamērīgs sods."

Tiesa Koptelovam ir piespriedusi pusgada cietumsodu, norādot, ka bijusi darīšana ar noziegumu pret Latvijas neatkarību. "Ja šādi vērtē, tad skandalozā BBC filma par Krievijas iebrukumu Latvijā daudz vairāk atbilst šim formulējumam - noziegums pret Latvijas neatkarību. Kaut kā neesmu ievērojis, ka kādu tiesātu, ieliktu cietumā? Gluži otrādi, to rāda pa valsts TV kanālu," sašutis ir Barteckis.

Barteckis apgalvo, ka nepārstāv nekādu sabiedrisku organizāciju, politisku partiju vai kustību un šādi neveidojot savu "tiesību aizstāvja "karjeru".

Bartecka komentāri esot iecerēti kā metode, kā iekustināt diskusiju par spriedumu Koptelova lietā. Barteckis arī vērš uzmanību uz specdienestu budžeta izlietojumu, proti, Koptelovs esot ticis meklēts aptuveni gadu, apmēram tikpat ilgi turpinājās tiesvedība un par to cilvēki saņēmuši algu.

Jau ziņots, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā. Kriminālprocesā veikta kratīšana un personas nopratināšana. Šī cilvēka statuss lietā "ir persona, pret kuru sākts kriminālprocess". DP neatklāj, vai šī persona ir Barteckis.

Aicinājums tika publicēts tīmekļa vietnē "www.avaaz.org". LETA jau ziņoja, ka šajā vietnē Maksims Koptelovs ievietoja paziņojumu/petīciju ar aicinājumu parakstīties par Latvijas pievienošanos Krievijai. Arī šo 2014.gadā sākto lietu izmeklēja DP, un pirmās instances tiesa Koptelovam par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti piemēroja pusgadu cietumā, taču viņa aizstāve Ilona Bulgakova jau iepriekš paziņoja, ka spriedums noteikti tiks pārsūdzēts.

Bulgakova aģentūrai LETA teica, ka Koptelovs nav saistīts ar ierosināto lietu saistībā ar aicinājumu Latviju pievienot ASV.

Svarīgākais