Glābējsilītes izglābtajai meitenītei vārdiņa vēl nav

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas glābējsilītē atstātā meitenīte ir vesela, viņas svars ir tuvu trīs kilogramiem, viņai ir gaiši pagari matiņi. Bērniņam vārdiņš vēl nav dots. "Skatīsimies, kāds būs meitenītes raksturs," saka Bērnu slimnīcas Neonatoloģijas klīnikas virsārste Dina Sviridova.

Apmēram desmit dienu vecā meitenīte ir jau otrs bērniņš, kas atstāts glābējsilītē jeb angļu valodā sauktajā baby box. Viņa ielikta silītē svētdien pa dienu, ap pulksten trijiem pēcpusdienā. Bērnu slimnīcas speciāliste Romēna Namniece stāsta, ka šoreiz māmiņa nav atstājusi drēbītes, pudelīti vai zīmīti, kurā būtu minēts bērna dzimšanas datums, vārds vai cita informācija, kas būtu svarīga jaundzimušajam. Bērns ir mierīgs un labi ēd. Par atrasto bērnu Bērnu slimnīca ir ziņojusi atbildīgajām institūcijām.

"Nabas brūcīte bērniņam ir akurāta, viss ir kārtībā, pieļauju, ka bērniņš piedzimis dzemdniecības iestādē," norāda D. Sviridova. Pagaidām mazulītei vārdiņš nav dots, jo parasti mediķi, kuri aprūpē mazuļus, pavēro, kāds bērniņš ir, kāds viņam raksturs. Līdz nedēļas beigās vārdiņš jau "būs atnācis".

Tik maziem bērniem parasti nav grūti atrast vecākus, tāpēc jau tuvākajā laikā meitenīte tiks ievietota ģimenē pirmsadopcijas aprūpē, saka Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs. Bāriņtiesa informēs Labklājības ministriju (LM), un tā savukārt – cilvēkus, kuri pašlaik gaida rindā, lai adoptētu bērnu. Ārpus rindas nevienam nav iespējams adoptēt bērnus.

Saskaņā ar LM datiem Adopcijas reģistrā šāgada 1. februārī bija informācija par 29 bērniņiem vecumā līdz vienam gadam, par 22 no šiem zīdaiņiem bija sniegta informācija vai norīkojums Latvijas adoptētājiem. Sešiem no šiem mazuļiem ir smagas, hroniskas saslimšanas vai noteikta invaliditāte. Adopcijas reģistrā ir arī dati par 16 adoptējamiem bērniem vecumā no viena līdz diviem, par 23 bērniem vecumā no diviem līdz trim, kā arī par 29 bērniem vecumā no trim līdz četriem gadiem. Kopumā Adopcijas reģistrā ir dati par 1317 juridiski brīviem, tātad adoptējamiem bērniem, lielākā daļa bērnu ir jau pusaudži.

Bērnu slimnīcas glābējsilītē pirmais mazulis tika atstāts pērn 23. decembrī. Zēna māte atstāja zīmīti, norādot, ka bērniņš dzimis 20. decembrī. Viņa bija norādījusi bērna svaru, asins grupu, kā arī pievienojusi autiņbiksītes un pudelītes ar piena maisījumu.

Policija nemeklē atstāto zīdaiņu mātes, izņēmums būtu tikai tāds gadījums, ja bērnam būtu kas nodarīts. Pēc policijas pārstāves Sigitas Pildavas sacītā, tieši tāpēc ir izveidota glābējsilīte, lai bērniņu varētu atstāt drošā vietā, nevis uz ielas vai izmest atkritumos, kā tas jau ir noticis.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.