Tūkstoš zvanu, ziņojot par vardarbību

© F64

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 informatīvās akcijas Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO! laikā saņemti 915 zvani un 314 gadījumos sniegta psiholoģiskā palīdzība.

No šīm konsultācijām 43 gadījumos zvanītāji vērsās pēc palīdzības emocionālas, 16 – fiziskas, 6 – seksuālas vardarbības gadījumā. Piecos gadījumos par iespējamo vardarbību un nespēju nodrošināt bērniem piemērotu aprūpi informācija nodota atbilstošās pašvaldības sociālajam dienestam. Būtiskākie jautājumi bija saistīti ar ilgstošu seksuālo vardarbību ģimenē, seksuāla rakstura piedāvājumiem internetā, vecāku fizisku un emocionālu vardarbību pret bērniem, bērnu pamešanu novārtā ģimenē, kā arī atkarību problēmām, kad 21 gadījumā sniegtas konsultācijas par atkarības jautājumu risināšanu. Inspektori secina: seksuālā vardarbība ir viena no pašām smagākajām tēmām, par kurām cietušie bieži vien atsakās runāt vai arī mēdz mainīt iepriekš sniegto informāciju. Tieši tāpat seksuālās vardarbības upuri nereti noliedz notikušo vardarbību, kā arī atsakās no palīdzības. Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona. Uzticības tālrunis 116111 strādā visu diennakti un turpina darboties arī pēc kampaņas beigām.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa norāda, ka uzticības tālruņa saņemtās informācijas apjoms par vardarbību ģimenēs 2015. gadā ievērojami pieaudzis. 2014. gadā kopumā tika saņemti 1026 zvani par vardarbību ģimenē, savukārt 2015. gadā jau 1569 zvani. Palielinājies arī ziņojumu skaits par vardarbību izglītības iestādēs. Uzticības tālrunim arī vairāk zvana par seksuālās vardarbības gadījumiem – par seksuālās vardarbības gadījumiem izglītības iestādēs 2014. gadā saņemti 12 zvani, 2015. gadā – 24 zvani. Par seksuālo vardarbību bērnu un pusaudžu savstarpējās attiecībās 2014. gadā saņemti četri zvani, 2015. gadā – 14 zvani, bet saistībā ar seksuālo vardarbību ģimenēs zvanīts tikpat, cik gadu iepriekš – 45 reizes.



Svarīgākais