Pret "cinisko plānu" rīkos mītiņus

SOLA PROTESTUS. Mediķu arodbiedrību atbalsta Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, kuras vadītājs Pēteris Krīgers (pirmais no labās) vakar sacīja: «Kad mēs tagad rādām, ka vēl Dombrovska valdība solīja, ka veselības nozarei 2014. gadā būs 4,5 procenti no iekšzemes kopprodukta, citi brīnās: tiešām tā bija rakstīts valdības deklarācijā? Un atsevišķi eksperti no Latvijas Bankas saka: pat trīs procentu esot par daudz! Ne Eiropas Komisijas rekomendācijas, ne citu ekspertu ieteikumus izliekas nedzirdam» © F64

Par veselības nozares finansējuma palielinājumu valdības rīcības plānā nav ne vārda. Tāpat nekas nav pateikts par rindu samazināšanu uz medicīnas izmeklējumiem un algu palielinājumu medicīnas darbiniekiem.

«Piedodiet, bet tā ir cūcība,» vakar sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris. Nespējot izturēt ignoranci no valdības puses jau vairāku gadu garumā, mediķu arodbiedrība kopā ar citām arodorganizācijām plāno protesta akcijas. Tiesa, pagaidām rīkot streiku, kas būtu iedarbīgākais veids, kā panākt izmaiņas, mediķi neplāno. Protestos aicinās piedalīties ikvienu iedzīvotāju, īpaši pacientus, kuri bezatbildīgās veselības politikas dēļ cieš visvairāk.

«Deviņas no desmit vecmātem strādā vismaz divos darbos vai vairāk nekā divas slodzes. Tas ir katastrofāli. Veselības aprūpe tiek nodrošināta, bet kādiem līdzekļiem. Vecmātēm alga ir 500 eiro pirms nodokļu nomaksas, un niecīgās darba samaksas un pārguruma dēļ katru mēnesi kāds darbinieks samazina slodzi vai vispār aiziet no darba. Cik tālu tas turpināsies? Tarifi, ko valsts maksā par medicīniskās palīdzības sniegšanu, ne tuvu nav atbilstoši izmaksām,» norāda Rīgas Dzemdību nama vecmāte Ilze Ansule, kura apņēmusies piedalīties protesta akcijās. Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodsavienības priekšsēdētāja Daina Brūvele uzsver, ka situācija, kādā ir veselības aprūpe, briedusi gadiem: «Mēs stiprinām ārējo drošību, bet neesam gatavi veltīt praktiski neko iekšējai drošībai. Tā vietā atkal no jauna griežam veco ratu un runājam, ka veselības aprūpē nepieciešamas reformas.» Latvijas Slimnīcu biedrība, kas jau vairākkārt paudusi neapmierinātību ar šāgada reģionu slimnīcu finansējumu, mediķu protesta akcijas atbalstīs. «Valsts iedod piecus eiro un saka: nopērciet mersedesu, bet par šo naudu mēs varam nopirkt tikai detaļas zaporožecam. Valsts un pašvaldību slimnīcās arvien mazāk kas vēlas strādāt un arvien grūtāk reģionos ir nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību,» saka Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs.

«Mūsu rīcībā ir svaiga informācija par situāciju veselības aprūpē un valdības plāniem,» saka mediķu arodbiedrības vadītājs V. Keris. «Mums ir Eiropas Komisijas atzinums, kurā skaidri pateikts, ka cilvēku veselību būtiski ietekmē tas, cik liels ir veselības aprūpes finansējums. Un Latvijā tas pēdējos gados tikai samazinājies. Eiropa mums neprasa strukturālas reformas veselības aprūpē, jo skarbas izmaiņas notika jau krīzes gados, sāpīgas reformas, jo tika samazināts slimnīcu skaits. Vienīgais reformas elements, kas palicis nerealizēts, ir pietiekams finansējums veselības nozarei. Tomēr zināmu aprindu eksperti un atsevišķi politiķi runā vēl par strukturālām reformām... Kādām? Tas netiek nosaukts.» V. Keris pauda pārliecību, ka šo «ekspertu» mērķis ir ievirzīt Latviju vēl vairāk maksas medicīnā. «Tas ir cinisks, šaušalīgs plāns, kas ir balstīts uz cilvēku asinīm, asarām un kauliem,» skarbi izteicās arodbiedrības vadītājs. Lai to nepieļautu, mediķi rīkos plašas protesta akcijas. Par konkrētām protesta formām arodbiedrības vēl lems, bet mediķu streiks, visticamāk, tas gan nebūs. «Tas tāpēc, lai ļautu protestos piedalīties ikvienam, kurš ir gatavs atklāti paust viedokli par situāciju veselības nozarē,» atbild V. Keris. Tās varētu būt tautas sapulces, mītiņi, akcijas pašvaldībās. Arodbiedrības vadītājs neizslēdz protesta akciju, kurā rosinātu parlamenta atlaišanu. «Ja neatrod risinājumu veselības aprūpes sistēmas problēmām, ja mūsu parlaments nav spējīgs to izdarīt, veselības nozare varētu prasīt Saeimas atlaišanu,» tā V. Keris. Mediķu protestus atbalstīs Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.



Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais