OGĻHIDRĀTU DIĒTA: Ēd pareizi un tievē!

© f64

Viena no pasaulē vispopulārākajām diētām it tā dēvētā bezogļidrātu diēta, ko izgudrojis Atkins. Taču šādam tievēšanas paņēmienam ir arī daudz pretinieku, kuri saka, ka beztauku diēta patieībā liek organismam straujāk veidot rezerves, kas nozīmē daudz lielāku tauku slāni.

Šī diēta ir sava veida variācija par slaveno Atkinsa diētu, tikai saudzīgākā formā.

Diētas pamatā ir variēšana ar uzņemamo ogļhidrātu daudzumu - ir dienas ar zemu ogļhidrātu saturu, bet ir - ar augstu. Diēta sastāv no 4 dienu cikla, kuru nepārtraukti atkārto, līdz ir sasniegts mērķis.

Diētas nosacījumi:

  • 1. un 2.diena ar zemu ogļhidrātu saturu (olbaltumvielas 3-4g uz 1 kg ķermeņa masas, ogļhidrāti 0,5g uz 1 kg ķermeņa masas);
  • 3.diena ar augstu ogļhidrātu daudzumu (ogļhidrāti 5-6g uz 1 kg ķermeņa masas, olbaltumvielas 1-1,5g uz 1 kg ķermeņa masas);
  • 4.diena ar mērenu ogļhidrātu daudzumu (olbaltumvielas 2-2,5g uz 1 kg ķermeņa masas, ogļhidrāti 2-3g uz Ikg ķermeņa masas);
  • tālāk turpina atkal ar 1. un 2.dienu.

Piezīmes:

  • pirmajās divās dienās svars acīmredzami samazinās,
  • pēc trešās dienas ar augstu ogļhidrātu saturu svars var nedaudz palielināties, taču par to nav jāuztraucas, jo ogļhidrāti veicina ūdens aizturi organismā,
  • tālāk jau nākamās dienās svars atkal samazināsies.

Aptuvena uztura shēma vienam ciklam

l.un 2.diena ar zemu ogļhidrātu saturu:

  • 1.ēdienreize - dārzeņu salāti (no cieti nesaturošiem dārzeņiem) ar tējkaroti augu eļļas, 2 olas, vājpiena biezpiens;
  • 2.ēdienreize - vistas fileja, sautēti dārzeņi vai tasīte pupiņas, liellopa gaļa;
  • 3.ēdienreize - dārzeņu salāti (no cieti nesaturošiem dārzeņiem) ar tējkaroti augu eļļas, 2 gabaliņi zivis.

3.diena ar augstu ogļhidrātu saturu:

  • 1.ēdienreize - tasīte auzu pārslas ar rozīnēm, pilngraudu maize;
  • 2.ēdienreize - šķīvis rīsu, 1/2 vistas filejas, salāti;
  • 3.ēdienreize - porcija pilngraudu makaronu ar netreknu mērci.

4.diena ar mērenu ogļhidrātu saturu:

  • 1.ēdienreize - tasīte auzu pārslas ar rozīnēm, vājpiens;
  • 2.ēdienreize - porcija rīsu, vistas fileja, dārzeņu salāti;
  • 3.ēdienreize - 3 šķēles rupjmaizes, dārzeņu salāti ar zivi.