Pagājušā nedēļā 29 cilvēki guvušas traumas slideno ietvju dēļ

Saglabājoties mainīgiem laika apstākļiem, nopietnu traumu risku iedzīvotājiem rada lāstekas un sniega masas, kas joprojām atrodas uz daudzu namu jumtiem, nojumēm un izkārtnēm Rīgā un citviet Latvijā, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests.

Šajā gadā kopumā NMP dienesta mediķi saņēmuši sešus izsaukumus pie pacientiem, kas guvuši, galvenokārt, galvas traumas saistībā ar no jumtiem krītošiem sniega un ledus gabaliem un jumta atlūzām. Atgādinām - jo lielāka ir lāstekas masa un augstāka māja, jo lielākus draudus gājēju veselībai un dzīvībai tā rada. Namu apsaimniekotājiem jāatceras, ka lāsteku krišanu var veicināt ne tikai silti laika apstākļi, bet arī lāstekas izmērs, jo brīdī, kad lāstekas smagums pārsniegs ledus izturību vai jumta konstrukcijas izturību, tā var nokrist. Šāds gadījums vakar noticis Rīgas centrā, kad dodoties ārā no nama Kr.Barona ielā, virs divu cilvēku galvām sabrukusi nojumes konstrukcija, līdz ar sniegu un ledu, šis gadījums ir kārtējais apliecinājums regulāras jumta tīrīšanas nepieciešamībai.

Arī slidenās, neiztīrītās un nenokaisītās ietves regulāri kļūst par iemeslu dažādām traumām. Ātrās palīdzības mediķi katru dienu steidzas palīgā iedzīvotājiem, kas pakrītot uz slidenām ietvēm, gūst kāju, roku lūzumus, ķermeņa sasitumus un mežģījumus. Aizvadītajā nedēļā NMP dienesta mediķi steigušies palīgā 29 slideno ielu upuriem. Lielākā negadījumu notikuši Rīgā - 18 cietušie.

Aizvadītās nedēļas laikā NMP dienesta mediķi palīdzējuši 13 cilvēkiem, kas guvuši traumas aktīvi atpūšoties. Gūto traumu skaits, iedzīvotājiem baudot ziemas priekus, palicis nemainīgs jau pēdējās trīs nedēļas.

Svarīgākais