Finansējuma palielināšana ir vienīgā atlikusī veselības aprūpes sistēmas reformas daļa

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

Finansējuma palielināšana veselības aprūpes sistēmai ir vienīgā atlikusī neizpildītā nozares reformas daļa, uzskata Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris.

Keris šodien žurnālistiem uzsvēra, ka Eiropas Komisijas ziņojumā par veselības aprūpes situāciju Latvijā skaidri norādīts, ka nepietiekams valsts finansējums būtiski pasliktina veselības aprūpes pieejamību. Šādas situācijas sekas ir augsta mirstība, invaliditāte un arī darbaspēka zudums.

Lai risinātu šo problēmu, ieteikts steidzami palielināt nozares finansējumu, tomēr, kā uzsvēra Keris, strukturālo reformu veikšana līdzās iepriekšminētai prasībai netiek prasīta.

"Reformas jau notika krīzes gados, kad būtiski samazināts arī slimnīcu skaits," sacīja Keris, uzsverot, ka vienīgais elements, kas ir palicis neizpildīts, ir atrisinājums situācijai ar nepietiekamu finansējumu.

"Valdība turpina apgalvot, ka finansējumu piešķirs tikai tad, kad tiks paveiktas reformas, īsti neskaidrojot, kas īsti jāreformē," skaidroja Keris, uzsverot, ka pagājušajā nedēļā paustās kāda Pasaules Bankas eksperta atziņas par to, ka strukturālajām reformām jānoris tā, ka rezultātā nozarei vēl vairāk saruktu finansējums, ir ciniskas un šausminošas.

Tādēļ nozare gatavojas rīkot plaša mēroga protesta akcijas, aicinot ikvienu piecelties un paust savas tiesības uz veselības aprūpi, sacīja Keris.

Kā ziņots, patlaban ļoti nopietni tiek domāts par kopējām strādājošo akcijām, lai atbalstītu veselības nozari. Tie varētu būt mītiņi, piketi un pat streiki, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. Rīt kopīgā sēdē pulcēsies dažādu nozaru arodbiedrību priekšsēdētāji, lai lemtu par veidiem, kā atbalstīt veselības nozares organizācijas viņu akcijās.

Jau ziņots, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija ceturtdien valdes sēdē jau nolēmusi maijā rīkot protesta akciju, lai pievērstu politiķu uzmanību aktuālajiem jautājumiem primārajā veselības aprūpē. Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija ir gatava protestēt. Latvijas Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrība uzskata, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vēlme protestēt ir apsveicama un atbalstāma, un 19.aprīlī lems par savām akcijām.

Svarīgākais