Pēc skandāla VID darbinieku deklarācijās naudas uzkrājumi strauji sarūk

© F64

Kā ziņo raidījums “De Facto”, pēc janvārī publiskotā pētījuma par lielajiem skaidras naudas uzkrājumiem, aizdevumiem un regulāriem dāvinājumiem VID Finanšu un Muitas policiju pārvaldēs strādājošajiem izmeklētājiem un viņu vadītājiem, jaunākajās iesniegtajās deklarācijās pusei amatpersonu pazuduši uzkrājumi skaidrā naudā.

Šobrīd raidījums pieļauj, ka amatpersonām pērn nācies savus iekrājumus iztērēt dažādos sadzīviskos sīkumos vai arī šiem darbiniekiem nekad iepriekš uzrādītie skaidras naudas uzkrājumi realitātē nav bijuši.

Kopsummā rezultāts ir sekojošs, lai gan 2014. gadā skaidru naudu iekrāja 22% VID darbinieku, šogad tie ir tikai 11%.

Raidījums noskaidrojis, ka pagājušogad visvairāk no saviem skaidras naudas uzkrājumiem, kas iepriekš pārsniedza 87 tūkstošus eiro, šķīrās Finanšu policijas pārvaldes Administratīvās vadības daļas vadītāja vietnieks Jurģis Kijoneks, kurš iztērējis 26 tūkstošus eiro. Tāpat J. Kijonekam pērn ir bijis arī kāds 20 tūkstošu eiro vērts pirkums un nekustamo īpašumu saraksts papildināts ar zemi un ēku Ozolnieku novadā.

Jāpiezīmē, ka J. Kijoneks publiski zināms ar savu aptraipīto profesionālo darbību. Viņš savulaik figurēja žurnālistes Ilzes Jaunalksnes nelikumīgi noklausīto telefonsarunu lietā.

Interesanti, ka arī J. Kijoneka dzīvesbiedrei, Finanšu policijas pārvaldes vadītāja vietniecei Evijai Sudmalei pērn no deklarācijas pazuduši ietaupījumi skaidrā naudā 8 tūkstošu eiro apmērā. Jāatzīmē, ka viņa šādā veidā ietaupījumus bija glabājusi pēdējos sešus gadus.


Tāpat no 2014. gadā kopumā iekrātajiem 15 tūkstošiem eiro pērn šķīrās arī Muitas policijas direktora vietnieks Jānis Boroviks, kurš,kopš stāšanās amatā uzkrājumus veidoja tikai skaidrā naudā un14 420 eiro iztērējis arī VID izmeklētājs Didzis Mežjānis, tomēr, atšķirībā no citiem, viņam palielinājušies uzkrājumi bankā, kā arī viņš iegādājies jaunu automobili.

Arī izmeklētājs Raivis Cimars pērn šķīries no visiem savas skaidras naudas uzkrājumiem 11 500 eiro apmērā. Jāuzsver, ka kopš 2002. gada viņš bija taupījis tikai skaidru naudu.

Finanšu un Muitas policijas pārvalde ir VID ģenerāldirektores vietnieka Kaspara Čerņecka tiešā pakļautībā, tomēr par savu padoto, iespējams, aizdomīgajiem tēriņiem, viņam runāt neesot atļauts. Tāpat arī VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone jautājumu, par deklarācijās uzrādīto informāciju komentēt atteicās. Tas tāpēc, ka darbiniekiem vēl esot iespēja precizēt iesniegtos datus. 

Svarīgākais