Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība neizslēdz akciju rīkošanu

© F64

Šobrīd ļoti nopietni tiek domāts par kopējām strādājošo akcijām, lai atbalstītu veselības nozari. Tie varētu būt mītiņi, piketi un pat streiki, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Krīgers informēja, ka rīt, 19.aprīlī, kopīgā sēdē pulcēsies dažādu nozaru arodbiedrību priekšsēdētāji, lai lemtu par veidiem, kā atbalstīt veselības nozares organizācijas viņu akcijās. Krīgers sacīja, ka tie varētu būt gan mītiņi un piketi, gan arī strādājošo streiki, atbalsta streiki nozarēm, kas saistītas ar veselības aprūpi.

Kā uzsvēra LBAS vadītājs, situācija veselības nozarē neuzlabojas. Arodbiedrība uzskata, ka tas rada draudus ne tikai cilvēku veselībai, bet arī valsts drošībai kopumā, jo "cilvēki kļūst arvien slimāki un brauc prom, atstājot tukšas teritorijas". "Tāda valsts nespēj sevi aizstāvēt," teica Krīgers.

Viņš arī akcentēja, ka veselības nozare jau ir piedzīvojusi ļoti daudz reformu, bet vēl ir nepieciešama viena ļoti liela - finansējuma reforma. Tikai tad var gaidīt situācijas uzlabošanos, uzsvēra Krīgers.

Kā vēstīts, ka LBAS un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) kopīgā preses konferencē informēs par situāciju veselības nozarē un iespējamām protesta akcijām.

Jau ziņots, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija ceturtdien valdes sēdē jau nolēmusi maijā rīkot protesta akciju, lai pievērstu politiķu uzmanību aktuālajiem jautājumiem primārajā veselības aprūpē.

Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija ir gatava protestēt, ja vien protesta prasības ir veselības aprūpes finansējuma palielināšana, nevis dažādi "sīkumi", žurnālistiem sacīja asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

LVSADA uzskata, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vēlme protestēt ir apsveicama un atbalstāma.

Latvijā

Kopumā veselības budžetā nākamajam gadam papildu rasti apmēram 26 miljoni eiro, tomēr tas nav būtisks pieaugums un tas, kas ministrijā tika gaidīts, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē komentējot šī gada veselības nozares budžetu.

Svarīgākais