Pārrunās jautājumu par finansējuma samazināšanu reģionu slimnīcām

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Rūta KALMUKA, MN arhīvs

Rīt, 14.aprīlī, plkst.10 Melngalvju namā notiks Latvijas Slimnīcu biedrības un Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās, kurā plānots aktualizēt jautājumu par finansējuma samazināšanu reģionu slimnīcām.

Kā aģentūra LETA uzzināja biedrībā, minētais aktualizētais jautājums pagarināšot pacientu rindas un samazinās iedzīvotāju pieejamību slimnīcu pakalpojumiem. Tāpat daudzas slimnīcas patlaban ir spiestas parakstīt jaunos līgumus par ambulatoro pakalpojumu sniegšanu.

"Slimnīcas ir situācijas ķīlnieki, jo, nepiekrītot līgumam, tās riskē vispār nesaņemt plānoto finansējumu. Iedzīvotāji gaida, mums ir jāstrādā, taču esam nepatīkami pārsteigti, ar kādām viltīgām metodēm veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) panāk savas ieceres," norādīja biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Viņš uzskata, ka ministrs individuāli apvārdo pašvaldību un atsevišķu slimnīcu vadītājus, mudinot parakstīt jaunos līgumus. Vienlaikus tiekot piesaukti Ministru kabineta noteikumi, kuros norādīts, ka tad, ja veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējs ilgāk par mēnesi no piedāvājuma izteikšanas dienas neparaksta Nacionālā veselības dienesta piedāvāto līgumu, veselības aprūpes pakalpojuma sniedzējs zaudē tiesības šo līgumu noslēgt.

"Pēdējo desmit gadu laikā neesam saskārušies ar šādu attieksmi no veselības ministriem. Netiek ņemti vērā nekādi argumenti par to, ka iedzīvotājiem pieejamība reģionu slimnīcām samazināsies. Tā vietā cilvēkiem nāksies tērēt jau tā viņu nelielos ienākumus, lai mērotu ceļu uz Rīgu un saņemtu pakalpojumus, ko var veikt lielākā daļa reģionu slimnīcu," nobažījies Kalējs.

Biedrība pēdējās nedēļas laikā tikusies gan ar Latvijas Pašvaldību savienību, gan Latvijas Ārstu biedrību, kur spriests par paredzamajām rindām, pakalpojumu pieejamības samazināšanos, speciālistu trūkumu un zemo algu jautājumu.

Svarīgākais