Černobiliešiem varbūt nebūs jātiesājas

© F64

Lai saņemtu likumā noteikto kaitējuma atlīdzību, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidatoriem ir jātiesājas ar valsti. Jau vairāk nekā divus gadus valdība nevar pieņemt grozījumus likumā, lai skaidri un gaiši pateiktu, ka černobiliešiem ir tiesības gan uz vecuma pensiju, gan kaitējuma atlīdzību.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija vakar vienbalsīgi atbalstīja grozījumus Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un avārijas rezultātā cietušo personu aizsardzības likumā un, kā atzina komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, tas varētu beidzot sakārtot sociālo garantiju piešķiršanu šiem cilvēkiem. «Ja es skatos uz pašreiz spēkā esošo likumu, es redzu to tieši tā, kā pašlaik lemj tiesa, izskatot šo cilvēku pieteikumus vienu pēc otra, bet acīmredzot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra to interpretē pilnīgi citādāk. Mēs ceram, ka šie grozījumi tad pateiks pilnīgi skaidri un saprotami un cilvēkiem vairs nebūs jāiet uz tiesu.»

Līdz šā gada martam spēkā stājušies jau 19 tiesas spriedumi, kuros nolemts apmierināt pieteicēju prasījumu piešķirt kaitējuma atlīdzību pie pensijas, kura jau ir noteikta kaitējuma atlīdzības apmērā. Tiesā ir ierosinātas vēl astoņas lietas. Tas notiek tāpēc, ka likums ļauj normas interpretēt, un tā izveidojusies situācija, ka daļa černobiliešu saņem kaitējuma atlīdzību un vecuma pensiju, bet daļa – ne. Viss atkarīgs no laika, kad persona ieguvusi invaliditāti. Likums noteic, ka černobilieši vienlaikus var saņemt kaitējuma atlīdzību un valsts pensiju, kas piešķirta saskaņā ar pensiju likumu. Savukārt tiem cilvēkiem, kuriem invaliditāte iegūta līdz 2000. gada 1. janvārim, tas ir, līdz likuma spēkā stāšanās dienai, invaliditātes pensijas tika aprēķinātas kaitējuma atlīdzības apmērā un, sasniedzot pensionēšanās vecumu, invaliditātes pensijas vietā tika piešķirta vecuma pensija. Tā netika aprēķināta, ņemot vērā personas sociālās iemaksas, darba stāžu. Daļa černobiliešu var saņemt vienlaikus kaitējuma atlīdzību un vecuma pensiju – tie ir cilvēki, kuriem invaliditāte noteikta pēc 2000. gada.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, pašlaik pensijas tiek izmaksātas 2822 avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, no tiem 1143 cilvēkiem invaliditāte noteikta līdz 2000. gadam, bet 1679 – pēc. Likuma grozījumi varētu stāties spēkā no 2017. gada, un tas prasītu 2,2 miljonus eiro gadā. Tieši nauda līdz šim bijis viens no iemesliem, kāpēc netaisnība pret černobiliešiem nav tikusi novērsta, tā vietā tērējot valsts resursus tiesas sēdēm.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.